A bitcoin ISO szabványosítása

2014-10-09
bitcoin-300x225

Bitcoin

A Bitcoin Foundation úgy véli, hogy a kriptopénz széleskörű elterjedéséhez nélkülözhetetlen a bitcoin hitelesítése, azaz, hogy a kriptopénz (a digitális pénz) kódja, szimbóluma, és alapegysége megfeleljen az ISO 4217 nemzetközi szabványnak.

(Az ISO 4217 a valuták, és az egyes pénznemek jelölésének 3 karakteres kódjait tartalmazó nemzetközi szabvány.)

A globális szabvány nemcsak a széleskörű elterjedést segítené, de a banki és üzleti szféra gördülékenyebb ügyvitelét is, legyen szó a kriptopénz utalásáról, vagy átváltásáról. Mindezek tekintetében az alapítvány úgy döntött, kezdeményezi a bitcoin hitelesítési eljárását. A folyamatot az egykori NASA veterán Beth Moses irányítja, aki egyébként a Virgin Galactic elnökségi tagjai között is szerepel.

A célkitűzésük tehát, hogy a következő év első negyedévéig megszerezzék a bitcoin ISO 4217 engedélyét, derül ki a szervezet sajtóközleményéből. Ehhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy a jelenleg leginkább használatos BTC kódot felváltsa az „XBT” jelölés. Erre azért van szükség, mert az ISO szabvány előírja, hogy a globális árucikkek piaci jelölései X-el kezdődnek. (Ekképp pl. az arany jele XUA, az ezüsté pedig XAG. A bitcoin BTC jelölése tehát nem kompatibilis az ISO szabvánnyal.)

Ez talán a legkönnyebb feladat, hiszen ez tulajdonképpen csak megszokás kérdése. A bitcoin közösség tagjai általában a BTC-t használják, de vannak olyan tőzsdék, piaci megfigyelők, amelyek már egy ideje az XBT kódot alkalmazzák (Xe.com, Onada, Bloomberg).

A hitelesítés másik sarkalatos pontja a szimbólum. Gondoljunk például az amerikai dollár ($), vagy az euró (€) devizajelére. Ezeket az egyezményes jeleket a világon valószínűleg mindenhol ismerik. A bitcoinnal kapcsolatban mostanáig három lehetséges szimbólum merült fel: B, ฿ és a Ƀ. Az alapítvány tájékoztatása szerint, a végső döntés a közösség bevonásával fog megszületni.

Végül egy technikai jellegű kérdést is el kell dönteni: a kriptopénz alapegységének a meghatározását. Talán ez a legfontosabb, mivel nélkülözhetetlen az átváltáshoz, a cél pedig az, hogy a kriptopénz könnyen konvertálható legyen bármely devizanemre.

A hagyományos valutáknál a 2 tizedes jegy használata a jellemző. (Például 1,00 €). A bitcoinnál jelenleg 8 tizedes jegyet használunk, tehát akár 0,00000001 kriptopénz is utalható. Ez összezavarhatja a fogyasztókat és a kereskedőket, de ennél is fontosabb, hogy a 8 tizedes jegy nem kompatibilis a jelenleg használatos elszámolási szoftverekkel és rendszerekkel. Tehát ennek az elemnek a megváltoztatása mindenképpen szükség az ISO tanúsítványhoz. Így a javaslat szerint 1 XBT 0,00000100 BTC-vel lenne egyenlő.