A Bitcoin csodálatos hatalmáról

2011-12-01

Szerző: UKcopy

Szeptemberben jelentettük be, hogy mostantól elfogadjuk fizetőeszközként az új kriptopénzt, a bitcoint, és tettünk néhány különlegesen kedvezményes ajánlatot is a bitcoinban fizetőknek. Így kezdődött hát a kalandunk; elkezdtük hirdetni magunkat bitcoinos oldalakon, mi magunk is fizettünk bitcoinnal, és szolgáltatóként felkerültünk számos bitcoinos oldalra.

Nem sokkal a bejelentésünket követően a bitcoin ára padlót fogott, és egy ideig nem néztek ki valami jól a dolgok. Ezzel együtt azonban a bitcoin jelentős publicitást is kapott, aminek következtében számos új felhasználó is csatlakozott a rendszerhez, hogy kipróbálja – vagy épp hogy bányászni kezdjen; a látszólag ingyen pénz gondolatának valóban nagy a csábereje. Ennek nyomán az árak újra emelkedni kezdtek, amely tény pedig opportunista hackereket indított különböző egyének és oldalak megtámadására, hogy erőszakkal szakíthassanak maguknak is valamennyit az üzletből.

A hackertámadások mellett a nagyobb bitcoinos oldalaknak is meg kellett birkózniuk az egyre növekvő szerverterheléssel, valamint a fokozott népszerűséggel együtt fokozódó igénnyel is a professzionális szolgáltatások iránt. Egyesek végleg ki is hullottak a versenyből, mások pedig hosszabb időre a pályán kívülre kerültek, amíg orvosolták a keletkezett költséges kellemetlenségeket.

Lufik jönnek és mennek. Akiket csak a gyors pénz reménye csábított a rendszerbe, azok többnyire már távoztak is, visszaadva a hálózatot újra a bitcoint támogatók kemény magjának, akik továbbra is kitartóan teszik ugyanazt, amit eddig is tettek: bányásznak és kereskednek. Hozzánk hasonlóan ők is hisznek a Bitcoin eszményeiben, és éppen ezért továbbra is használni fogják azt, teljesen függetlenül attól, hogy épp divatosnak számít-e vagy sem.

Ettől a kemény magtól pedig valóban csodálatos visszajelzéseket kaptunk. Számos különböző oldalról áramlott hozzánk jelentős mértékű forgalom – és természetesen ezzel együtt üzlet, újabb és újabb megbízások is egyben -, amelyeknél reklámoztuk magunkat, vagy épp amelyre mások tettek fel minket. Mi több, e látogatók egy része sem bitcoinnal fizetett, így a jelek szerint megállapíthatjuk, hogy a Bitcoin világa mégsem olyan elszigetelt és kizárólagos, mint amilyennek egyes mocskolói igyekeznek lefesteni.

Összegezve tehát, a bitcoinos kísérletünk valós, kézzelfogható eredményekkel, megbízásokkal és munkával zárult, így természetesen nem is lehet kérdéses, hogy nem is hagyunk fel vele, hanem lelkesen folytatjuk továbbra is!

Forrás: UKcopy

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.