72 órás árfolyamduplázódás pletykákkal

2012-01-07

Nagyjából egy héttel ezelőtt lódult meg a bitcoin árfolyama, majd mindössze három nap alatt szó szerint meguplázódott. És ahogy az ilyenkor lenni is szokott, úgy természetesen most sem maradhattak el az ehhez kapcsolódó, elkerülhetetlen pletykák. Ezek közül a legelterjedtebb az, mely szerint egy újabb, a tavaly nyárihoz hasonló lufi kezdett épp fúvódni (amikor is az árfolyam rövid időre a 35$-t is elérte, mielőtt mindössze 2$-ra zuhant volna vissza).

Másik okként hozták még fel azt is, hogy a bányászat javadalmazása már nem sokáig marad meg a jelenlegi, blokkonként 50 dolláros szinten; várhatóan még az év vége előtt visszaesik mindössze 25-re, és így kétszer olyan nehéz lesz majd bitcoinhoz jutni, mint eddig. Ez persze logikus, és ha ez a tény ezzel arányos keresletet is eredményezne, akkor még érthető is lenne az áremelkedés. Azonban ez önmagában még nem magyarázza meg az elmúlt néhány nap során tapasztalt hirtelen és gyors fellendülést.

A harmadik, és egyre népszerűbbé váló pletyka az előbbiekkel szemben egy egészen új üzenetet közvetít – jelesül azt, hogy egy egyelőre meg nem nevezett csoport kezdett nagy mennyiségű bitcoin-felvásárlásba NEM-pénzügyi alkalmazás céljával. Egyesek valamiféle “Bitcoin-DRM”-et sejtenek a háttérben, amelyen egy nagy számítógépes játékgyártó cég dolgozik. Ennek az lenne a lényege – már ha hisz az ember a pletykáknak -, hogy amint elkészülnek, onnantól kezdve az új játékaik minden egyes példányához adnak (mondjuk) 5 bitcoint – és ebből a játék minden egyes telepítésekor visszaküld egyet a vállalatnak. Mivel a rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága a többszörös elköltés ellehetetlenítése, ezért ennek következtében minden példányt legfeljebb csak 5 alkalommal lehet telepíteni – azután újabb bitcoinokat kell vásárolni a vállalattól az újbóli aktiváláshoz, akik így plusz bevételhez juthatnak a 6. és az azt követő további telepítésekből.

Hasonló megjegyzést ejtett el nemrégiben a Flexcoin bitcoin bank is a fejlesztői fórumon; állításuk szerint érkeztek már hozzájuk olyan kérések, hogy jó lenne, ha bizonyos DRM-, mobil alkalmazás- és más hasonló technológiákat is lehetne ráépíteni a bitcoinokra – ők pedig természetesen igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, így ennek megfelelően fejlesztik és bővítik az API-jukat, hogy lehetőséget biztosítsanak az állításuk szerint egyre többek által érdeklődött/igényelt megoldások megvalósítására.

Forrás: Tribble Ad Agency

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.