Vajon végre stabilizálódik a Bitcoin árfolyam?

2014-04-12

bitcoin-price-charts

Hónapokon keresztül jelentős hullámzás jellemezte a bitcoin árfolyamát, és ez sokakban felvetette a kérdést, vajon beszélhetünk e egyáltalán bármiféle stabilitásról a kriptopénzzel kapcsolatban. Jóllehet, az utóbbi időben úgy tűnt, valamennyire mégis megszilárdult az árfolyam, és a korábbi időszakot jellemző nagy fluktuáció megszűnt.

Amennyiben tényleg megszilárdul az árfolyam, és huzamosabb ideig változatlan marad, akkor mindez nagymértékben elősegítheti a bitcoin széles körű elterjedését, illetve a kiskereskedéseknél a mainsteram online fizetőeszközzé válását. A stabilitás sarkalatos kérdés a kiskereskedések esetében, hiszen ez biztosítja számukra, hogy az árfolyamnak valójában megfelelő összegű amerikai dollárt könyvelhessék el.

A nagytőkés Marc Andreessen szerint, aki egyébként jelentős összeget invesztált a bitcoinba is, „a bitcoin egy klasszikus láncreakció jelenségnek, egyfajta pozitív feedback-nek tekinthető. Minél több ember használja, annál nagyobb az értéke. És minél nagyobb az értéke, annál nagyobb az ösztönzés az új felhasználók számára, hogy ők is ezt a technológiát használják.”

A bitcoin tehát egy felfelé ívelő spirál mozgását követi. Minél több ember használja, annál stabilabb az értéke, és minél stabilabb az értéke, annál több ember akarja majd használni. Míg ez pillanatnyilag igen pozitívnak tűnik, addig azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mindennek az ellenkezője is megtörténhet.

Elég egyetlen rémhír, hogy a megijedt felhasználók az eladás mellett döntsenek. És amint tömegesen kezdik árulni kriptopénzüket, úgy annak nyilván az ára is csökkeni fog. Mindez pedig a többi felhasználót is az eladásra fogja ösztökélni. Mindez nagyon hasonlít az 1929-es gazdasági válság forgatókönyvéhez.

Számos központi bank adott ki figyelmeztetést a bitcoin használatával kapcsolatban, részben pont az értékének instabil jellege miatt. Mivel a bitcoin minden banktól és kormányzattól független, így használata esetén egyetlen felhasználó sem várhat ilyen irányból védelmet.

Néhányan továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a bitcoin tőzsdéknél elszenvedett esetleges károk orvoslására sincs semmilyen hivatalos eljárás. Ezzel ellentétben a centralizált pénzeknél léteznek jogszabályok a felhasználók védelme érdekében, illetve hivatalos szervek bizonyos negatív szituációk kezelésére.

Ez év januárjától mostanáig egy bitcoin ára nagyjából 400 és 700 amerikai dollár között mozgott. A napokban valamivel csökkent az árfolyam, ahogy ezt a Coinbase 391 dolláros árindexe is mutatta. Amennyiben ezeket az adatokat a tavalyi, azaz a 2013-as év értékeivel összevetjük, úgy megállapíthatjuk, hogy a 2014-es év mostanáig tartó időszakát egyfajta „stabilitás” jellemzi. (Legalábbis sokan így értékelik a számokat.)

Vajon van arra esély, hogy egy érme ára felszökik akár 5000 dollárra is még ez év folyamán? (Ugyanis néhányan ezt is jósolták.) Mindennek az esélye igen csekély, de ez tulajdonképpen csak jót jelent a bitcoin jövőjét illetően.

Forrás: JOSIC