Tovább konkretizálódik a német szabályozás

2013-08-20

Szerző: STEFAN

Nagy hullámokat vert a német pénzügyminisztérium nemrégibeni válasza egy, a Parlamentnek benyújtott hivatalos érdeklődésre; a minisztérium bejelentette, hogy hivatalosan is elismerik a bitcoint. Mi több, a német Pénzügyi Szolgáltatások Szövetségi Felügyelő-Intézete (BaFin) már néhány héttel ezelőtt kiegészítette a német bank kódex “pénzügyi eszközökre” vonatkozó részét azzal az apró, ám jelentős részlettel, miszerint a bitcoin is pénzügyi eszköznek számít. E hivatalos elismerés és definíció révén Németország világelsőként fektetett le tiszta, világos és konkrét szabályokat a bitcoin-használathoz.

Ennek persze megvannak azért a maga hátrányai is, mivel a bitcoinos vállalatok így már lényegében pénzügyi szolgáltatóknak minősülnek, és így igen szigorú feltételeknek is kell megfelelniük, működési engedélyt kell igényelniük a BaFintől, és az folyamatosan ellenőrizni is fogja őket. Egyebek mellett a következő feltételeknek kell megfelelniük:

* 730.000 eurós kezdőtőke
* Szakképzett vezetés
* Részletes üzleti terv benyújtása
* Tőkeadekvátsági szabványoknak való megfelelés
* Pénzmosásellenes mechanizmusok alkalmazása
* Rendszeres jelentéstétel a BaFin felé

Az első kritériumból és az összes többi szükséges kiadás értékének összesítéséből következően megállapítható, hogy az új vállalatok indulási költsége így valahol az egymillió euró körüli magasságokban lesz, és az éves működési költségek sem lesznek csekélyek.

Másfelől azonban kívánni se igen lehetne a német szabályozásnál kristálytisztábbat és átláthatóbbat. Ami pedig egyben azt is jelenti, hogy a bitcoinos vállalatok így sokkal könnyebben szerezhetnek kockázati tőke-támogatást is, mivel így már a kockázati tőkések is egy világos és egyértelmű, kezelhető szabályozói környezettel számolhatnak. Konkrétan Berlin pedig amúgy is csak úgy hemzseg az innovatív, frissen indult vállalatoktól éppúgy, ahogyan az óriási tartalékokkal rendelkező kockázati tőkésektől is.

Mi több, mivel így már a bankok is minden további nélkül be tudják illeszteni a bitcoinos vállalatokat a szabályozói keretrendszer megfelelő skatulyájába, így a velük való együttműködés is lényegesen leegyszerűsödhet és biztonságosabbá válhat, mivel most már ők is pontosan tudhatják, hogy konkrétan milyen szabványoknak és előírásoknak kell megfelelniük.

Nem mellékesen megjegyzendő továbbá ezen a ponton, hogy más digitális pénzeket (pl. ripple, litecoin, stb.) is pénzügyi eszközöknek minősítettek.

A megfelelő engedélyek nélküli működés bűncselekményként büntethető, viszont a szükséges jogosítványok birtokában az Európai Gazdasági Térség (EU + Norvégia, Izland és Liechtenstein) bármely más országában is lehet üzletelni az európai pénzügyi útlevél-rendszer révén – bár e téren még vannak kérdőjelek, mivel más európai országok még nem tettek hasonlóan konkrét, hivatalos lépéseket a bitcoin szabályozása ügyében.

Bár a fenti szabályok valóban szigorúak, indokolt esetekben a BaFin mentesíthet egyes (induló) vállalkozásokat az elvárások egyike-másika alól. Valóban túlzás is lenne egy az egyben alkalmazni a hagyományos, nap mint nap ezermilliárdos összegeket mozgató pénzügyi iparra szabott szabályokat egy még épp csak a szárnyait bontogató új iparra, amelynek a teljes, globális piaci tőkésítettsége alig haladja meg az egymilliárd dollárt. Ebben az ügyben valószínűleg szükség lesz még további, politikai lépésekre is; a Merkel-kormány már jelezte, hogy szándékában áll támogatni a technológiai innovációt előmozdító, frissen induló vállalatokat.

Nem mellékes továbbá az sem, hogy a “pénzügyi eszközök” egy igen tág kifejezés, amely rengeteg mindent magában foglal részvényektől kötvénykockázati swap-ekig, így már csak ezért sem ártana tovább finomítani a vonatkozó szabályozásokat, jobban hozzácsiszolni azokat a bitcoin egyedi jellegzetességeihez.

Érdekes lesz megfigyelni továbbá azt is, milyen hatása lesz a német lépésnek a bitcoinról zajló globális diskurzusra. Németország elvégre most kereken kijelentette, hogy a bitcoin pénzügyi eszköz, miközben az amerikai FinCEN “virtuális pénznek”, a Commodity Futures Trading Commission (Határidős Árupiaci Kereskedelmi Bizottság) “árucikknek”, egy texasi bíró pedig nemes egyszerűséggel “pénznek” tekinti – a thaiföldi jegybank pedig nem tudja hova tenni és ezért inkább egyszerűen illegálisnak minősíti. Legfőbb ideje tehát, hogy összedugják a fejüket a szabályozók, és kialakítsanak valamiféle közös konszenzust.

Mindent egybevetve tehát Németország a fent említett, még nyitott kérdések ellenére is igen nagy és bátor lépést a bitcoin törvényesítése felé. Kíváncsiak leszünk ezek után a világ más nagy pénzügyi központjainak – így például London, Svájc, Szingapúr és persze az USA – állásfoglalására is.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.