Tervezett blokklánc-elágazással a névtelenségért

2013-07-26

Szerző: Danny Bradbury

“Bitcoin 2” néven hozná létre a Bitcoin egy új, alternatív változatát egy protokoll-elágazással két névtelen aktivista a felhasználók névtelenségének védelme érdekében. Meglátásuk szerint ugyanis a Bitcoin jelen fejlesztési iránya egyre inkább a névtelenség elvesztése és a teljes átláthatóság felé halad, ezért érzik szükségét a kód megfelelő módosításának annak érdekében, hogy megőrizhessék a rendszer “eredeti, hosszútávú koncepcióját”. Természetesen támogatják a névtelenítő Zerocoin-protokollt is.

A Bitcoin 2: Tranzakciószabadság (Bitcoin 2: Freedom of Transaction) címet viselő dolgozat több tényezőt is problémásnak ítél a Bitcoin jelenlegi irányában és komoly aggodalomnak ad hangot arra nézvést, hogy ezen a vonalon továbbhaladva “a protokoll teljesen az eredeti elképzelés visszájára fordulhat, egy olyan, tökéletesen átlátható fizetőrendszert hozva létre (a lehető legkevesebb felügyeleti ponttal), amelyet teljes egészében magáévá tehet a fennálló pénzügyi és szabályozói környezet.”

Jeff Garzik, a Bitcoin egyik főfejlesztője szerint ez a törekvés egyszerűen egy újabb alternatív -coint (altcoint) hozna létre, csak épp megőrizve a Bitcoin eredeti márkanevét, viszont a többi altcoinhoz hasonlóan kritikusan viszonyulva az eredeti Bitcoinhoz és markánsan meg is különböztetve magát attól. Ezzel együtt azonban semmi baja az elképzeléssel; mint mondta, mindig érdemes új megközelítésekkel kísérletezni.

Agresszív javaslat

Ambícióban nincs hiány: a Bitcoin 2 tervezői ugyanis nem csupán egy alternatívát akarnak kínálni az eredeti Bitcoinhoz, hanem szándékukban áll fokozatosan el is hódítani annak a felhasználóit. Mint mondták, nem az a céljuk, hogy a saját elképzeléseiknek a Bitcoin jelenlegi rendszerébe való beépítése érdekében lobbizzanak; ehelyett inkább megcsinálnák maguknak a sajátjukat. Így aki akar, az maradhatna a régi rendszerben, aki pedig inkább az újat használná, az minden további nélkül válthatna – és, mivel az alkotók a jelenlegi bitcoin-blokkláncból ágaztatnák el a sajátjukat, ezért aki átállna az ő rendszerükbe, az minden további nélkül megőrizhetné és magával vihetné a már meglévő bitcoin-készletét, és használhatná fel azt a Bitcoin 2 keretein belül.

Különösen aggasztja az alkotókat a Bitcoin Payment Messages tervezett, várhatóan a kriptopénz 0.9-es verziójával bemutatkozó új rendszere is, amelynek keretében a kereskedők már nem csak egy címet adhatnak meg a vásárlóiknak és várhatják az utalást, hanem konkrét fizetési kérelmet nyújthatnak át, amit aztán a vásárló a kereskedő digitális tanúsítványainak felhasználásával tehet teljessé. Egy ilyen fizetési kérelemben pedig már konkrét, az egyes tranzakciókkal kapcsolatos metaadatok is szerepelnének a vásárló és a kereskedő részéről is.

A legtöbb joghatóság el is várja a kereskedőktől, hogy ahol csak lehet, adjanak blokkot a vásárlóknak a vásárlásokról, hogy aztán megfelelően adózhassanak is az eladásaik után. Mivel pedig a Bitcoin Payment Messages pontosan erre – blokk-adásra – ad lehetőséget, ezért a Bitcoin 2 alkotói tartanak tőle, hogy rövid időn belül nem csak opcionálissá, de egyenesen kötelezővé is válik majd a használata, még inkább a szabályozók malmára hajtva így a vizet.

Aggasztja őket továbbá az is, hogy a kereskedelmi tranzakciókban felhasznált bitcoinok már most könnyedén visszakövethetőek az eredeti megvásárlásuk helyszínéül szolgáló váltókhoz. És bár elméletben az ember használhat különböző ál-személyazonosságokat a kereskedőktől való vásárláshoz, de mivel a gyakorlatban a szabályok azt diktálják, hogy a váltóknak azonosítaniuk kell a hagyományos pénzzel bitcoint vásárló ügyfeleiket, ezért az egyes tranzakciókban felhasznált bitcoinoknak a váltóhoz való visszakövetésével máris felfedhető a vásárlók valós személyazonossága.

Mint írják, széles körben elérhetőek és könnyedén is adaptálhatóak a Bitcoin rendszerére a hagyományos bankrendszernél használt pénzáramlás-elemző szoftverek, amelyek így még inkább megnehezítik a pénzügyi magánszféra megőrzését. És bár, mint rámutatnak, egy-egy ilyen fejlesztés önmagában még nem lenne túl veszélyes, de együttesen – a bányászat központosulásával, a szabályozói nyomással, stb. együtt – már annál inkább aggályosak.

Egyre erősödő szabályozás

A tervezett új rendszer fontos eleme lenne a már említett névtelenítő technológiával, a Matthew Green-féle Zerocoinnal megvalósított, kényszerített keverés is. Egyelőre azonban ennek a kivitelezése még csak részleges (csak egyes bitcoinokat kever meg, nem mindet), mivel ezt eredetileg egy meghatározott feladat megoldására fejlesztették ki, nem pedig általános használatra.

Aggódnak továbbá az alkotók amiatt is, hogy a jövőben a szabályozók kényszeríthetik a kereskedőket minden olyan tranzakció elutasítására, amelyeknél nem határozható meg kellő bizonyossággal a vásárló személyazonossága – ami pedig értelemszerűen még inkább ellehetetlenítené a névtelen tranzakciókat. Márpedig ha a Bitcoin tovább fejlődik, a szabályozók pedig egyre komolyabb problémaként értékelik a “pénzmosást”, akkor bizony meg is lesz ez a követelés – ami pedig így lényegében teljességgel használhatatlanná fogja tenni a “tiszta” (kevert, “mosott”) bitcoinokat, mivel ezeken keresztül nem lehetne kellő bizonyossággal lenyomozni a vásárlót.

Garzik szerint azonban egyszerűen nincs igény a névtelenségre. Elvégre minden olyan vállalat, amely a továbbiakban is szeretne átlátható könyvelést vezetni, egész egyszerűen nem fogja használni a névtelenítő szolgáltatásokat. Aki pedig mégis szeretne élni ilyesmikkel, az ezt már most is megteheti, elvégre több ilyen eszköz is rendelkezésre áll jelenleg is, amelyek minden további nélkül használhatóak a jelenlegi protokollal is. Meglátása szerint kifejezetten jó is lenne, ha minden nagyobb vállalat és kormány teljesen átlátható, bárki által ellenőrizhető, kriptográfiailag hitelesített könyvelést vezetne – a Bitcoin pedig épp ezt teszi lehetővé.

A Bitcoin 2 megálmodói emellett megreguláznák a blokklánc méretét is, mivel az jelenleg minden egyes újabb blokkot teljes egészében megőriz, és így folyamatosan hízik – és így az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesznek praktikusak a teljes blokkláncot letöltő és kezelő kliensek, ami pedig szintén a központosítás irányába tereli a dolgokat.

Ezért tehát a Bitcoin 2-höz meghatároznának egy fix blokklánc-méretet, amit pedig egyszerűen úgy őriznének meg, hogy minden alkalommal, amikor egy újabb blokkal bővül a lánc, törlik az elejéről a legrégebbit, az azokban tárolt összegeket pedig visszaáramoltatják a hálózatba, lottó formájában osztva szét újra a felhasználók között.

Satoshi Nakamoto ennek nyilván nem örülne túlságosan, mivel egyes becslések szerint akár százmillió dollárt érő, még fel nem használt bitcoinnal is rendelkezhet. A Bitcoin 2 alkotói szerint azonban nem kell aggódniuk a takarékoskodóknak sem, mivel egyetlen – két, egyaránt hozzájuk tartozó cím között lebonyolított – tranzakcióval máris “felfrissíthetik” a bitcoinjaikat, és így garantáltan nem is fogják elveszíteni azokat.

A lánc folyamatos nyesegetésének meglenne továbbá az a – névtelenségi szempontból vett – előnye is, hogy a kellően régi tranzakciókat már akár teljességgel lehetetlen is lenne lenyomozni.

Az alkotók meglátása szerint az átláthatóság kétélű kard: az nagyon is jó és helyénvaló, ha a pénzteremtés a pénzkészlet kezelésének folyamata átlátható, az azonban már kifejezetten rossz, ha mindenkinek a saját, személyes pénzügyei is átláthatóak. A blokklánc folyamatos vágása is pontosan így működne: úgy biztosítaná a pénzteremtés és a pénzkészlet átláthatóságát, hogy ezzel együtt (a Bitcoin 2 egyéb tervezett magánszféra-védő intézkedéseivel együtt) garantálja egyben a személyes pénzügyek titkosságát is.

Lehetőséget biztosítanának továbbá a bányászok hírnév szerinti megválasztására is. Mint mondják, erre azért van szükség, hogy egyrészt eleve elejét vehessék a bányászok szabályozói kényszerítésének (hogy esetlegesen előírják nekik, hogy milyen szabályoknak megfelelő tranzakciókat fogadhatnak csak el), és másrészt egyben az ellen is hathatós védelmet jelentene, ha bányászok egy csoportja megpróbálná elfoglalni a hálózatot.

Tény persze az is, hogy az alkotók által felvázolt problémák egy része – így például a kereskedőkkel illetve a bányászokkal szembeni, túlzottan szigorú szabályozói elvárások – még nem valósult meg. Arra a kérdésre, hogy nem egyszerűen csak a túlzott paranoia beszél-e belőlük, azt felelik, hogy a maguk részéről immár két évtizede foglalkoznak digitális pénzekkel, és bőven volt alkalmuk megtapasztalni, hogy előbb-utóbb mindig jelentkeznek olyan problémák, amire eleinte nem is gondolt volna az ember – és ezeket szinte mindig szabályozói túlkapások idézik elő. Korábban ez ellen nem lehetett védekezni. Most már – úgy látják -, lehet és kell is.

Kik is ezek az alkotók?

Az email-címeik a Cryptogroup-hoz tartoznak. Ez egy zárt online hálózat által működtetett üzenő-átjáró. Magát a hálózatot a biztonságos kommunikációs szolgáltatásokat kínáló Cryptohippie vállalat üzemelteti.

Elmondásuk szerint több okuk is van arra, hogy álnevet használjanak. Először is, a dolgozatuk lényege maga az üzenet, nem pedig az ő saját személyük. Másodszor, úgy vélik, hogy a projektjük megítélése és adott esetben akár a megvalósítása szempontjából is kontraproduktív lenne az, ha konkrét arcok kapcsolódnának hozzá. Végső soron Satoshinak is bejött ez a megközelítés.

Bár persze Satoshi konkrét kódot is írt. Hogy a Bitcoin 2 megvalósul-e végül, az már egy másik kérdés, annál is inkább, hogy az alkotóknak saját bevallásuk szerint se idejük, se szándékuk nincs erre. Mint mondják, egyszerűen csak közre akarták adni az elképzeléseiket. Ezzel együtt felkészültek arra is, hogy nagy valószínűséggel semmi nem fog történni. Talán lesz majd egy kis beszélgetés a témában itt-ott, elmondják őket mindenfélének (jellemzően azok, akik bele sem szagoltak a dolgozatukba), aztán szép lassan elfelejtik az egészet, és minden megy tovább az eddigi útvonalon, kialakítva egy teljesen átlátható és szépen, takarosan beszabályozott bitcoinos fizetőrendszert.

Jelen állás szerint tehát mindez még leginkább csak egy érdekes gondolatkísérlet – afféle kiáltvány a Bitcoin titkosságának megőrzéséért. És hogy mi lesz belőle a gyakorlatban, azt majd meglátjuk az elkövetkező hónapok során.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.