Szex és Bitcoin

2012-05-02

Szerző: Amir Taaki (genjix)

A szexualitás jövője elkezdődött, és amint azt sejteni is lehetett, kellőképpen szomorú és szánalmas: igazán semmit sem érő virtuális pénzért, bitcoinért vetkőző lányok. Bányászatra fel, fiúk! Üdv a GirlsGoneBitcoinnál!
Gizmodo

Valóban könnyű elsiklani a Bitcoin igazi értéke felett; a decentralizált pénz már eleve egy összetett dolog, önmagában sem egyszerű megérteni, és még csak hasonlítani sincs mihez, mivel soha korábban nem létezett még semmi ehhez fogható: olyan pénz, ami közvetítők nélkül működött volna. És persze az sem szokatlan jelenség, hogy az igazán új, a fejlődésük korai stádiumában járó technológiák igazi társadalmi értékét egyszerűen figyelmen kívül hagyják, vagy akár ki is gúnyolják a közönségüknek csak a teljes kép egy részét megmutató főbb hírorgánumok.

Tény az is, hogy pusztán egy lehetőség- és funkciólistával nem lehet teljes egészében megragadni a Bitcoint hajtó képzeletet és kreativitást. Mégsem véletlenül nevezik azonban a Bitcoin-felhasználókat “fanatikus térítőknek” – nagyon is megvan az oka ennek a rendkívüli hevületnek. A Bitcoin ugyanis sokkal több csupán egy fejlett netes fizetőrendszernél. A Közel-Kelet forradalmai, a világ tudását összegző és megosztó ingyenes, netes enciklopédia és a különböző megosztó-hálózatok egymás után lopták el eddig zárt kapuk kulcsait a régi rend őreitől. Ennek a láncnak egy újabb szeme a tranzakciókódolás ezen új módja, a demokratikus vagyonáramoltatás: az algoritmikus pénz.

A Bitcoin rendszerének nincs központja, tulajdonosa, felügyelője vagy irányítója, sem ura és parancsolója; csak és kizárólag a tiszta és korrumpálhatatlan matematika vezérli. A Bitcoin rendszerében nincs egyáltalán senki, aki bármikor is azt mondhatná neked, hogy nem adakozhatsz például a Wikileaks-nek vagy más politikai csoportosulásnak vagy mozgalomnak. A Bitcoin feleslegessé teszi a tranzakciók rendszerét felügyelő közvetítőket, kódba és algoritmusba foglalt kölcsönös megegyezéssel szentesített megállapodásokkal váltva fel őket.

A Bitcoinban óriási lehetőségek rejlenek, páratlan csodát tehet a társadalmunkkal. Akik nem értik ezt a technológiát, azok általában csak legyintenek rá, mondván, hogy “á, ez csak a drogosoknak kell”, vagy (Chuck Schumer szenátor szavaival) hogy ez “egy pénzmosó-gépezet”. Valójában azonban a rendszer páratlan távlatokat tár fel előttünk, és eposzi léptékű átalakulásokhoz vezethet a világban még a mi életünk során, sokkal gazdagabbá téve mindannyiunkat és az egész világot.

Pornográfia a Redditen

A múlt hónapban indult be egy új alreddit Girls Gone Bitcoin címmel (az utalás eredetijét lásd itt), ahova többségükben női felhasználók töltenek fel magukról képeket különböző vetkőzöttségi fázisokban, egy bitcoin-címmel együtt, így aki jutalmazná őket, vagy szeretne többet látni belőlük, az a megadott címre küldheti az adományait. Sokak számára ez egy teljesen biztonságos és ártalmatlan szórakozásnak tűnik.

Hasonló jellegű alreddit a Chateau deCrypto is, melyet a Girls Gone Bitcoin kereskedelmi jellege miatt aggódó lányok egy szakadár csoportja hozott létre. A formátum alapvetően ugyanaz maradt, és ellenségeskedés sincs a két csoport között.

Üdv a leChateau deCryptóban (és elnézést a porért), a biztonságos és felfedező lelkületű légkört biztosítani kívánó nők és lányok e kis közösségében; témáink a bitcoin, a szexpozitivizmus, a kriptográfia, és persze a rock’n’roll.

Ezennel meginvitálunk minden szexi személyt, hogy lépjen elő és mutassa meg a testét, valamint minden dúsgazdag bitcoinmogult, hogy adakozzon bőkezűen 😉 .

Mindkét csoport élvezi a Bitcoin előnyeit és az internet szabadságát; a Chateau deCrypto nemrégiben pénzt is gyűjtött a Wikileaks-nek, a Girls Gone Bitcoin pedig aktívan ösztönzi a tagjait különböző jó ügyek támogatására. Ahhoz képest, hogy mindkettő “csak” egy-egy szervezetlen fórum, meglepő érettségről és kifinomultságról tesznek tanúbizonyságot a hagyományos pornóipar főként kihasználásról, drogokról és emberkereskedelemről elhíresült képviselőihez képest. Más szóval, a Bitcoin segítségével az emberek anélkül szállhatnak be a pornóiparba és kereshetnek pénzt belőle, hogy közben bármiféle közvetítők anyagi vagy erkölcsi visszaéléseitől kellene tartaniuk – vagyis mindvégig a maguk urai maradhatnak és teljes biztonságban tudhatják magukat.

Mindig vannak olyanok – sokan – a társadalomban, akik nem látnak túl a saját korlátaikon. Sokan nem veszik észre a dolgok valódi jelentőségét, nem látják a teljes képét.

Az internet és a pornó

Tavaly áprilisban tartottam egy előadást a Bitcoinról egy bankárkonferencián. Ekkor találkozhatott először a régi világ formális keretek között is a Bitcoinnal, ami ekkor még mindig csak egy egészen jelentéktelen kis valami volt, minden jelentősebb sajtónyilvánosság nélkül.

Az EPCA-n megtartott beszédemet követően odajött hozzám egy öltönyös férfi és azt mondta, hogy “Akkor nyilváníthatjuk valóban befutottnak a bitcoint, amikor már a pornósok is elkezdik használni.” Ezért is szorgalmazta, hogy majd csak akkor fektessek komolyabb összegeket bitcoinba, ha már valóban ráharapott a pornóipar, mert “…onnantól kezdve fog csak igazán beindulni minden.”

Tagadhatatlan, hogy az internet egyik legfőbb motorja a pornóipar volt, mivel a képek és videók letöltéséhez az emberek mindig egyre nagyobb sávszélességet igényeltek. Mindmáig is a pornó teszi ki a net forgalmának egy igen tekintélyes hányadát. A pornó tolta egyre kijjebb az internet határait – egyazon internetét, amely később kormányokat nyitott meg és tett átláthatóvá, döntött meg totalitariánus uralkodókat és hozta létre a nyers potenciál globális tárházát, amihez mindenki hozzájárulhat, és amiből mindenki kiindulhat.

Az internet avagy a BitTorrent grafikona (válassz) ; gátlásos tinik, terroristák és gyerekpornósok ; normál pornó és zenetorrentek ; totalitariánus kormányok és monopolista média-nagyvállalatok megdöntése

Hasonló fejlődésen ment keresztül az internet is: eleinte a széles nyilvánosság számára csak egy ködös valami volt az egész, amelyen keresztül hackerek törnek be különböző rendszerekbe, mivel a ’80-as évek elején szinte kizárólag csak ilyen események kapcsán került szóba a net a hírekben. Az ausztrál rendőrség is csak akkor kapta fel a fejét, és kezdett szorosan együttműködni a politikusokkal a számítógépes bűnözés visszaszorítását célzó törvények sebtiben való összebarkácsolása érdekében – anélkül, hogy a leghalványabb fogalmuk is lett volna arról, hogy tulajdonképpen mi is az az internet egyáltalán -, amikor az Electron és a Phoenix betört a NASA-hoz.

Amint azt kifejtettem az Útiterv a forradalomhoz: a jövő c. írásomban is, a Bitcoin egyik legnagyobb áldása az lesz, hogy lehetőséget biztosít a netes kultúra újjászületése egy új korszakának támogatására. Ebből kaphattunk egy kis ízelítőt a közelmúltban is, amikor a Rap News bejelentette, hogy fogadnak Bitcoinos adományokat is. Mindössze 48 óra alatt már több, mint 500$ értékű bitcoin-adományt kaptak, ami igen szép eredmény egy ilyen különleges, mondhatni rétegműfaj képviselőitől.

A Chateau deCrypto és a Girls Gone Bitcoin azonban még ezen is túlmutatnak; nem kevesebbek ezek, mint mérföldkövek a Bitcoin fejlődésének egy igen fontos fordulópontján – egy olyan változás első hírnökei, ami felett most még könnyű elsiklani (ahogyan tette azt a MSNBC és a Gizmodo is a maguk cikkeivel).

Amikor megírtam ezt a cikket Chuck Schumer szenátor bitcoinellenes támadásairól, hamar felkapta a sztorit a The Observer, a Gawker, a Forbes és az RT is, de mind teljesen elmentek a lényeg mellett. A lényeg ugyanis az, hogy Schumer egyszerűen csak politikai tőkét akart kovácsolni a “bitcoinos drogkereskedelemről” tett hangos nyilatkozataival – viszont ezzel épphogy a lehető legjobb, és ráadásul teljesen ingyenes reklámot szolgáltatta az érintettek számára.

Ehelyett ezek a publikációk inkább csak szenzációhajhásztak. A Forbes még azon is morfondírozott, hogy vajon mikor áll majd rá a bitcoinra az emberkereskedelem is, és hogy így mikor lehet majd venni már embereket is online – és szépen ki is alakult egy súgdolózós játék.

A Bitcoin grafikona ; drogok, fegyverek, bérgyilkosok ; ártalmatlan nudi-képek a Redditen ; totalitariánus kormányok megdöntése és küzdelem a globális pénzügyi igazságtalanság ellen

A mainstream média továbbra is távolságot tart a tényektől, és így annak rendje és módja szerint el is siklik a dolgok mélyebb jelentősége fölött. Számunkra a Bitcoin a digitális kreativitás támogatásának egyik legfontosabb eszköze; ez maga az elosztott patronálás, stricik és közvetítők nélkül.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.