Nemzetközi teakereskedelem bitcoinnal

2014-01-07

Szerző: Santanu Sanyal

KALKUTTA, JAN. 5: Teatermesztők és exportőrök egy kis, specializált csoportja vonta magára az indiai Kereskedelmi Minisztérium és Teahivatal figyelmét azzal, hogy a hagyományos banki csatornákat megkerülve (és ezáltal egyben az államkincstárt is megfosztva valamennyi bevételtől), amerikai székhelyű, netes kereskedelmi platformokon keresztül, bitcoin felhasználásával bonyolítják le a pénzügyi tranzakcióikat.

Az ilyen jellegű szállítmányok pedig nem csekély összegeket mozgatnak meg; mindössze 15 g tea ára 11$ körül mozog. 4 kg-nál nagyobb tömegű szállítmányokat már nem is lehet kiküldeni Indiából nemzetközi futárral kötelező megfigyelés és ellenőrzés nélkül.

Téli ülésszakuk során az indiai Parlament számos képviselője vetett fel kérdéseket a fent említett teatermesztők eljárásmódjával kapcsolatban, akik bitcoinos fizetés ellenében értékesítik a terményüket külföldön. Az érdekelte őket, hogy a kormány tudatában van-e egyáltalán ennek a gyakorlatnak, és ha igen, akkor tervez-e bármiféle intézkedéseket ezzel kapcsolatban.

Bitcoinos fizetéssel ugyanis az importőr és az exportőr közvetlenül bonyolíthatja le egymás között az árucsere pénzügyi részét, kizárva így az ügyletből a közvetítőket és megspórolva maguknak azoknak a díjait is. Mi több, az egész tranzakciót lebonyolíthatják mindössze pár perc alatt, akár hétvégén vagy banki ünnepnapokon is, és még bármely érintett országban zajló esetleges sztrájkok sem állhatnak az útjukba. Mi több, a világ bármely pontjáról bármely másikra is utalhatják a megfelelő összegeket anélkül, hogy ehhez bármiféle kártyás vagy banki szolgáltatást kellene igénybe venniük.

Mindössze egyetlen “kisegítő” – jelesül egy fizetésprocesszáló, mint pl. a BitPay – szolgáltatásait veszik igénybe egy ilyen tranzakció lebonyolításához (amely a tranzakció teljes értékének mindössze 1%-át számítja fel kezelési költségként). A BitPay ma már több, mint 12.000 kereskedővel működik együtt a világ 30 országában, és ennek megfelelően rugalmas is az ügykezelésében.

Partnerei és integrálói révén a BitPay mindenkinek nagyban megkönnyíti a bitcoinos fizetéselfogadást és ezáltal a termékeinek vagy szolgáltatásainak a digitális valutáért való értékesítését, valamint igény esetén akár azonnali hagyományos pénzre váltását; az indiai kereskedők így bitcoinos fizetés esetén is már eleve rúpiában kaphatják meg a tranzakciók ellenértékét a bankszámlájukra – rejtett költségek és már aljas buktatók nélkül. A Bitcoin egy alapvetően ingyenes szolgáltatás, és a jelek szerint egyre több indiai teaexportőr fedezi fel magának a benne rejlő lehetőségeket.

A teaipar persze csak egy a sok közül; a MadOverCoins.com-on például a világ bármely tájáról vásárolhat az ember bármit bitcoinért.

Forrás: The Hindu Business Line

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.