Mivel járna az 500$-os árfolyam?

2013-08-10

Szerző: Daniel Cawrey

Viszonylag stabilan tartotta magát az árfolyam az elmúlt hónapok során, eltekintve a kurta 65$-os mélyponttól még július elején. A tavaszi felfutás-és-összeesés óta ennél mélyebbre nem ment az árfolyam, és onnan is hamar feljött újra – bár azért azokra is rácáfolt, akik bíztak benne, hogy fel fog menni még egészen 250, vagy akár 500$-ig is.

Bár a 250$-os határt valóban elérte és meg is haladta az árfolyam a felfutás során egy igen rövid időre, de hamar vissza is esett alá. Maga a tény azonban, hogy még ha csak egy kis időre is, de sikerült áttörni ezt a határértéket is, rajongókat és befektetőket is egyaránt nagy örömmel tölti el. Elvégre az 500$-os árfolyam valóban igen jól hangzik, ha az ember gondosan takarékoskodott a bitcoinjaival – azonban az is valószín, hogy a legtöbben nem is nagyon gondoltak még bele alaposabban, hogy milyen hatással is lenne egy ilyen árszint a hálózatra, a bitcoin-felhasználókra, a gazdaságra és úgy általában véve?

A július eleji, 65$-közeli mélypont. Forrás: Bitcoin Charts

Bányászat

A bitcoin-bányászat jelen állása leginkább egy folyamatos, soha véget nem érő versenyként jellemezhető. Nincs első hely, a fejlődés – és ezáltal egymás folytonos újraelőzése – állandó. Mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban lecsapni a legújabb technológiákra és a lehető legjobb hashrátát kipréselni az örökké energiára és hűtésre éhes felszerelésekből.

A nehézségi szint és a számítási sebesség emelkedése. Forrás: Bitcoin Network Graphs

Az idei év során nem csak az árfolyam produkált egy rendkívüli felfutást, hanem a bányászat nehézségi szintje is – egész pontosan március óta, amikor is az ASIC-technológia elkezdte elfoglalni a piacot. Ez pedig óriási változást hozott magával a bányászat nehézsége szempontjából is: ma már csak és kizárólag az ASIC-os bányászatnak van értelme; minden más, régebbi eszközzel esélytelen és ráfizetéses vállalkozás lenne.

A nehézségi szint emelkedésének üteme az idei évben. Forrás: Bitcoin Forum

Nem is kérdés, természetesen, hogy egy esetleges 500$-os árszint újabb rendkívüli ösztönzést jelentene a bányászoknak. És bár például a Butterfly Labs bányagép-gyártó egyszer már jelezte, hogy ők maguk nem bányásznak a saját hardvereikkel, egyes vállalatoknál azért változhat még a helyzet. Elvégre a felszerelés árához viszonyítva még inkább csábítónak bizonyulna az 500$-os árfolyam – finoman szólva.

Fizetés

Egymás után tűzik ki a bitcoin-zászlót különböző vállalatok, és kezdenek elfogadni bitcoinos fizetést. Egyesek leginkább csak az ezzel együttjáró ingyen reklámra és plusz népszerűségre hajtanak – de tény, hogy valóban jól is járhatnak vele, köszönhetően a bitcoin lelkes híveinek. Ennek ellenére azonban a legtöbben még mindig a bitcoin-bevételek azonnali hagyományos pénzre váltását preferálják, mivel bitcoinban továbbra sem igen áll módjukban kifizetni a számláikat, a szállítóikat és az alkalmazottaikat.

A Foodler a legfrissebb MtGox-árfolyam szerint számol.

Jó példa a bitcoin-elfogadás sikerére a Foodler, amelynél stabil havi 30%-kal gyarapodik a bitcoinos forgalom. Számukra a BTC-elfogadás legfőbb célja a banki tranzakciós díjak visszanyesése volt; ők és a hozzájuk hasonló vállalatok léte és nyereségessége az elektronikus fizetéseken áll vagy bukik, így minél jobban le tudják faragni a költségeiket e téren, annál beljebb is lesznek.

Számukra tehát szintén jól jönne egy 500$-os árfolyam – már csak azért is, mert ennek nyomán még több ember hallana a bitcoinról, és még többen is fizetnének vele. Nem mellesleg pedig egyre kisebb bitcoin-egységekre lenne csak szükség a rendelésekhez; egy bitcoin akár százmilliomod-részekre is osztható. Ezt az egységet – az egy százmilliomod, vagyis 0,000.000.01 BTC-t – nevezzük satoshi-nak (Satoshi Nakamoto, a Bitcoin eredeti fejlesztőjének (vagy fejlesztőinek kollektív) álneve nyomán).

Felkapottság

Ahogy egyre értékesebbé válik valami, úgy lesz egyre felkapottabb is; ez lényegében egy öngerjesztő folyamat, amire pedig nagy valószínűséggel számíthatunk a jövőben is. A 266$-t meghaladó árfolyam kétségkívül egy újabb nagy felfutást fog beindítani; ez a minimum, amire szükség lesz a gépezet újbóli felpörgetéséhez.

Jól szemlélteti ezt a folyamatot az az emlékezetes pillanat is, amikor az olaj hordónkénti árfolyama átlépte a 100$-os küszöböt. A kereskedési árakból a vége felé már sejthető volt, hogy valóban át lesz lépve a 100$-os küszöb – de nem az olaj valódi értéke miatt, hanem egyszerűen azért, mert a kereskedők át akarták lépni.

Az olaj tündöklése és bukása a 100$-os határ átlépését követően. Forrás: YCharts

Lehet persze vitatni ezt a kijelentést, de a legvalószínűbb mégis az, hogy ha a bitcoin árfolyama egyszer majd újra átlépi a 266$-os határt, akkor onnantól egy újabb, még sokkal magasabbra törő felfutás várható – azt követően pedig, vélhetőleg, egy újabb kijózanító visszaesés, hasonlóan az előbb példaként említett olajhoz, amelynek az árfolyama a 150$-os szint környékétől kezdett újra visszaesni. Jelen cikk írásának idején is 103,15$-on áll a hordónkénti árfolyama, ami alig valamivel több a 2008-as 100$-os csúcsnál.

Hagyományos pénzek

Amennyiben a bitcoin az előrejelzéseknek megfelelően valóban elérné vagy akár meg is haladná az 500$-os szintet, mit jelentene az a hagyományos pénzek számára? Aláásná az azokba vetett bizalmat? Vagy komolyan elgondolkodtatná az embereket a hagyományos és a matematika-alapú pénzek viszonyáról, kiprovokálná a dolgok újraértékelését? Ezt bizony nehéz megjósolni, de nagy valószínűséggel el fogunk jutni erre a pontra is előbb-utóbb, amikor ténylegesen megláthatjuk, hogy mi is fog történni.

IMF-becslés a kínai pénzkészlet bővítéséről. Forrás: Quartz

A hagyományos pénzek hírhedten könnyen inflálhatóak. Amikor az USA az elmúlt évek során komolyabb mennyiségi enyhítésbe (tömeges pénznyomtatásba) kezdett, más országok – így például Kína – is kénytelenek voltak lépést tartani velük. Nemrégiben például a Kínai Népbanknak nem kevesebb, mint 17 milliárd jüant (kb. 2,7 milliárd dollárt) kellett kibocsátania pusztán azért, hogy megelőzze azt a deflációt, amit az USA-beli pénznyomtatás idézett volna elő e válaszlépés nélkül. Nem volt választásuk ebben a kérdésben, mivel túl szoros pénzügyi kapcsolatban állnak az USÁval.

Szerintetek mikor fogja elérni a bitcoin árfolyama az 500$-t? Milyen hatással lenne egy ilyen értékes decentralizált pénz a világgazdaságra? Mondjátok el a véleményeteket kommentekben.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.