Mit ér a dollár?

2012-11-01

Szerző: Megan Flannery

Sok egyetemista hajtogatja, hogy egy fillérje sincs – no de vajon milyen is lehet valóban pénz nélkül élni? Ha az ember távol akarja tartani magát a Fed bankjegyeitől, úgy nem nagyon marad más választása, mint közvetlen cserekereskedelem útján szerezni be mindazt, amire szüksége van.

John Rice pedig pontosan ezzel próbálkozik. Alapvető szükségletei – így például a tanulási lehetőség – biztosítására persze továbbra is használ pénzt, de minden egyebet igyekszik a műalkotásait elcserélve beszerezni, mivel meglátása szerint a Fed – és így az Egyesült Államok pénzrendszere – maga a megtestesült és intézményesült korrupció.

Mint mondja, minden egyes dollár, amit csak használunk ebben az országban, egy újabb adósságlevél. A kormányunk úgy vásárolja a pénz a Fedtől – majd kamatostul vissza is kell fizetnie a kölcsönt. Így hát minden egyes dollár után, amit felhasználunk, a Fed nem csak plusz egy dollárt nyer, hanem még annak a kamatait is. Ez tehát nem más, mint a végtelenített adósságszolgálat rendszere.

Nézeteinek Rice múlt csütörtök délután épp a Freedom Square-en adott hangot, egy régimódi kalodába zárva – a kaloda pedig egy egydolláros bankjegyet ábrázolt. Ez a látvány már önmagában is elég volt ahhoz, hogy odavonzza hozzá és kérdezősködésre bírja a hallgatókat – így például Aymen Romodant, egy felsőbb évfolyamba járó ápoló-növendéket is, aki kíváncsi volt rá, hogy miért tekinti Rice teljességgel értéktelennek a dollárt.

“Nem csak hogy értéktelen” – felelte Rice -, “de még csak nem is pénz. Egyáltalán semmi. Akár el is égethetnénk minden egyes bankjegyünket most azonnal.” És bár Romodannak ezt a javaslatot nem áll szándékában megfogadni, az üzenetet így is megértette: az USA túl nagy jelentőséget tulajdonít a pénznek. Mintha az lenne a boldogság egyetlen záloga.

Rice azonban rávilágított, hogy egész közösségek működnek teljes egészében cserekereskedelmi alapon, és hogy vannak a jelenlegi pénzrendszernek más alternatívái is; ilyen például az új digitális pénz, a Bitcoin. Rice kiemelte, hogy a bitcoinosok például egyáltalán nem szenvednek az inflációtól – ellentétben a dollárosoktól. Meglátása szerint minél jobban sikerül beszűkíteni a Fed hatalmát az USA fölött, annál jobb lesz mindenkinek.

És bár ő maga is készséggel elismeri, hogy jelen világunk realitásában valóban igen nehéz abszolút pénzmentesen megélni, mégis fontosnak tartotta tudatosítani a hallgatókban az ország pénzrendszerének valódi természetét.

Forrás: The Towerlight

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.