Kártyamentes élet bitcoinnal

2012-01-11

Szerző: Stefan Thomas

“12/2011”, áll a hitelkártyámon – még mindig. Nem kaptam meg helyette az újat, mivel rossz címre küldték ki. Mostanra persze már könnyen beszerezhettem volna, ha személyesen járok utána, de ehelyett úgy döntöttem, inkább elvégzek egy kísérletet: mi van akkor, ha hitelkártya nélkül kell túlélnem a neten?

Barátságos figyelmeztetés

Ez NEM egy útmutató. Egyszerűen csak tettem egy ilyen kísérletet, hogy megállapítsam, működhetnek-e így a dolgok, és egy pillanatig sem állítom, hogy ugyanez praktikus lenne mindenki más számára is. Számomra azonban szórakoztató volt; mondhatni a Bitcoin-túra magamfajta lustaságoknak való megfelelője.

A hitelkártya-számlám átlagosan 500$ körüli összegre jön ki a különböző előfizetésekkel, ketyerékkel és persze elsősorban a különböző általam is támogatott weboldalak hostingköltségeivel együtt. Valós világbeli vásárláshoz általában a bankkártyámat (Maestro) használom, amelyet nagyjából mindenhol elfogadnak egész Svájcban, a számláimat pedig online bankolással fizetem. Éhenhalni tehát biztosan nem fogok; ez már pozitív.

Ígéretes kezdet

Nem zavartattam magam azzal, hogy aktívan lemondjak bármit is – ehelyett egyszerűen hagytam lejárni a különböző előfizetéseimet. Így legalább volt rá lehetőségem, hogy egyenként nézhessek alternatívák után ahelyett, hogy egyszerre szakadna a nyakamba minden.

A Skype Unlimited előfizetésem az elsők köött járt le. Nekiláttam hát a bitcoinos alternatívák keresésének, és találtam is néhányat, de jobban belegondolva rá kellett jöjjek, hogy igazából meg nem tudnám mondani, mikor is használtam utoljára a Skype fizetős funkcióit. Úgyhogy egyszerűen hagytam lejárni és nem is pótoltam mással sem.

Ezután a Megaupload-előfizetésem megújítása került sorra. Igencsak adatéhes vagyok, és ezzel a jelek szerint máris Kayne West és Kim Kardashian illusztris társaságába tartozom. Mivel azonban nem az USA-ban élek és TV-m sincs, ezért Kim Kardashianről leginkább csak annyi homályos fogalmam van, hogy a South Park egyik részében látványosan megölték, de amennyire tudom, elég híres, és ugyan ki vitatkozhatna ezzel.

Némi keresgélés után rábukkantam a Premiumize.ME-re (igen, ez egy meghívókódos link) : egy teljesen ésszerű bitcoin-összegért cserébe prémium letöltési hozzáférést biztosítanak a legnépszerűbb fájlhosting-oldalakhoz, valamint kínálnak még egy proxy-szolgáltatást is, melynek segítségével megkerülheti az ember azokat a bosszantó “Te ebből nem kapsz, nem-amerikai disznó!” üzeneteket, amelyekkel például a Hulu és a Pandora fogadja az USA-n kívülről érkező látógatóit. Na jó, talán kicsit túldramatizáltam a dolgot. De lényeg a lényeg, maximálisan elégedett vagyok a Premiumize.ME-vel és kevesebbet fizetek ezért a szolgáltatásért, mint valaha.

Csak eztán következett az igazán nagy kihívás: a hosting. Az Amazon AWS 351,45$-t számlázott ki a 42 millió lekérésért és az 1,7 TB-os adatforgalomért az S3-on. Jujj. Mivel az Amazon visszamenőlegesen számláz, ezért itt kellett ügyeskednem egy kicsit a könyveléssel, hogy el tudjam rendezni a dolgokat, de eltökéltem, hogy találok ehhez is alternatívát. És lám, rá is akadtam a SnelServerre, akik kifejezetten profiknak kínálnak igen erőteljes hardvereket, óriási sávszélességet (10 TB-ot alapból) és profi admin-eszközöket. Nem untatlak a technikai részletekkel, de sikeresen felállítottam náluk egy izmos szervert bőséges kapacitással nem csak az S3, de még egy másik szerver feladatainak ellátására is, amelyet már szintén nyugalmazni akartam. Ezért végül 30 BTC-t fizetek havonta, ami e megállapodás pillanatában nagyjából feleannyira jön ki, mint az S3-as számlám.

Áldozatok

A di.fm-et nem tudtam megújítani – ők még nem fogadnak el bitcoint. De a Premiumize.ME-nek hála addig is hallgathatom a Pandorát, amíg rá nem állnak ők is a bitcoinra.

Nem fogad el bitcoint a Flattr sem, bár a közösségük folyamatosan nyaggatja őket emiatt. Szerencsére azonban a kedvenc projektjeim némelyike már elfogad közvetlen bitcoinos adományokat, így azzal elégítettem ki a havi adakozási vágyamat, hogy küldtem pár érmét a SparkleShare-nek és az Internet Archive-nak.

Az egész élmény legfájdalmasabb áldozata azonban kétségkívül a Humble Indie Bundle 4 volt. Imádom a régi stílusú platform-játékokat, és ha még a zenéjük is olyan, mint Super Meat Boy-é, akkor a kezem már szinte magától mozdul a hitelkártyám felé. Csak épp ezúttal hiába. Ők ugyanis még mindig nem fogadnak el bitcoint annak ellenére sem, hogy már többen is megkeresték őket a közösségből ezügyben, és hogy legutóbb is az MtGox bizonyult a legnagyobb támogatójuknak, így most szomorkodhattam MeatBoy-talanul.

Kellemes bónusz

A zökkenők és kellemetlenségek ellenére azonban volt még ennek az egésznek egy érdekes mellékhatása is. Miközben alternatívák után kutakodtam, tudatosult bennem, hogy mennyit is fizetek havi rendszerességgel olyasmikért, amikre már nincs is szükségem vagy amik már nem is érdekelnek. A jó alternatíváknak és a kukázott feleslegeknek köszönhetően így sikerült az eddigi 500$-ról 300$(-nyi bitcoin) alá csökkentenem a havi “netes kiadásaimat”.

És most, hogy így maradt egy kis plusz pénzem, felmerült bennem a kérdés: ti hol költitek el a legszívesebben a bitcoinjaitokat?

Amir Taaki kommentje: Amsterdam, London, Rio de Janeiro, Varsó, Prága – csak néhány ama helyek közül, amelyeket bejártam az elmúlt hónapok során anélkül, hogy akár csak egy ujjal is érintkeznem kellett volna a pénzváltó “iparnak” nevezett bűnszövetkezettel.

Én sem használok már kártyákat. 🙂 Így persze kissé macerásabb az élet, de bőven megéri, főleg, hogy így már nem támogatok egy korrupt és erkölcstelen ipart sem, amely rutinosan foglal le felhasználói fiókokat politikai indíttatásból, önkényesen fagyaszt be pénzszámlákat és államilag kierőszakolt monopolhelyzetet élvez. Jól tudja ezt a Wikileaks is, azok is, akiknek már szintén befagyasztották a pénzét, és azok is, akik rendszeresen átkozódnak az általuk nyújtott pocsék szolgáltatás és a pofátlanul magas díjaik miatt.

Én nekik adakozom a legszívesebben: http://symphonyofscience.com/

Imádom a munkásságát, és mindig örömmel adakozom neki – főleg amióta sikerült rávennem, hogy fogadjon el bitcoint is, és láttam, hogy sokan mások is követték a példámat.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.