Julian Assange: a bitcoin megalapozhat egy új globális konszenzust

2014-05-22

SAMSUNG CSC

„A bitcoin a legizgalmasabb fejlesztés, amit az elmúlt két évben láttam”, mondta Julian Assange a Net Prophet WeChat Livestream oldalán keresztül, a technológiák és trendek éves konferenciája alkalmával.

A Wikileaks alapítója szerint, az előttünk álló következő nagy innováció a világ pénzügyi szektorában fog végbemenni. Úgy véli, a bitcoin mögött álló technológiai innováció egy új globális együttműködést építhet ki.

Általában törvények segítségével vezetünk be, illetve hajtunk végre pénzügyi tranzakciókat, de ezt most a bitcoin teljesen megváltoztatja. A kriptografikusan véghezvitt megállapodások, amilyen például a bitcoin is, teljesen eltérnek a korábbi normáktól, olyannyira, hogy a mögöttük álló kód a tranzakciók megvalósításának a módját is meghatározzák.

Assange, aki egyébként még mindig London ecuadori nagykövetségén lakik, mivel ott kért és kapott politikai menedékjogot, úgy gondolja, hogy az elkövetkező néhány évben olyan fokú innovációkat fogunk tapasztalni a pénzügyi szektorban, amilyeneket pár éve még elképzelhetetlennek tartottunk. Véleménye szerint a hagyományos pénzügyi modell nem működőképes, és a bitcoin egy rendkívül pozitív módon írja felül mindazt.

Arra a kérdése, hogy lát e problémát abban, hogy az internetnél néhány szempontból csak egy szereplő vált alapvetően dominánssá (gondoljunk csak a Google keresőjére) a közérdekű nyilvánosságra hozatal megtépázott harcosa úgy reagált, hogy problematikusnak látja az egyeduralmi dominanciát.

„Úgy gondolom ez egy igen komoly probléma, legyen bármi is az, amit az emberek a leginkább használnak, azt idővel mindig egy-két domináns szereplő fogja irányítani”, mondta Assange, aki ezután megint csak a bitcoin példáját hozta fel, hogy álláspontját megfelelően szemléltesse.

Létrehozhat gyorsan egy komplett pénzügyi rendszert, befektetési alappal és hasonló más pénzügyi szolgáltatásokkal, ahol nincsenek szabályozások, vagyis ahol a szabályozások a kriptografikus megállapodás maga. Az ilyen rendszerek előnye, hogy az embereknek részt kell venniük benne, az egymással való kommunikáció mentén.

A másik nagy előny, hogy nincs szabályozás, illetve szabályozó szerv, mert mindezt a matematikai számítás végzi. A pénzügyi szolgáltatás egy kriptografikus protokollra illesztve fut, ennélfogva a fejlődése és reformációja hihetetlen gyorsan megy végbe.

Assange fontosnak véli megemlíteni, hogy amikor a pénzügyi ipar innovációjáról beszélünk, akkor muszáj pontosan meghatározni, hogy tulajdonképpen miről is van szó: a pénzügyi interakciók innovációjáról. Hogy ezt jobban megérthessük, a „kapcsolatok absztrakt jellegét” hozza fel példának.

„Amikor a pénzügyi interakciókról beszélünk, akkor tulajdonképpen arról az absztrakt kapcsolatrendszerről van szó, amely a különböző szervezetek és egyének között zajlik, illetve ennek a kapcsolatrendszernek a mennyiségi meghatározásáról.”

Assange szerint a kriptografikus megállapodás magában foglalja az egyetértés szükségszerűségét is. Cserébe viszont egy új rendet hozhatunk létre, olyan új társadalmi megállapodásokkal, amelyek magukba foglalják az egész társadalmat, és nem csak azokat, akik úgy döntöttek, hogy részt akarnak venni benne, vagy egyetértenek bizonyos aspektusaival, vagy a kriptografikus eljárással.

Assange úgy véli, hogy a jelenlegi pénzügyi struktúra azt is lehetővé teszi, hogy a hatalom közeli emberek, politikai és gazdasági szempontból bizonyos hátszelet élvezhessenek. Ezért is olyan fontos a bitcoin, mert ettől teljes eltérést jelent, és erre az eltérésre minden szervezetnek szüksége van.

Véleménye szerint pont emiatt az eltérés miatt van, hogy a világon számos bank, illetve amerikai nagybankok is, úgy döntöttek, hogy blokkolják ügyfeleiknek azon utalásait, amelyek bitcoin tranzakciókkal hozhatóak összefüggésbe, illetve néhány esetben olyan bankszámlát is zároltak, amelyik a digitális pénzzel állt kapcsolatban.

A technikai nehézségekkel tarkított interjújában Assange arról is említést tett, hogy szükséges a központosított szervezetek decentralizációja, mivel ez is nagymértékben hozzájárulhat az új pénzügyi modell minél szélesebb körű támogatásához. Szerinte az internet jelenlegi állapotában az lehet az egyik legnagyobb reményünk, hogy a kisebb szervezeteknek sikerül bizonyos részeit összeilleszteniük, hogy egy valójában reprezentatív globális gondolkodásmódot tükrözhessen vissza.

Szerző: Michelle Atagana
Forrás: memeburn