Izrael a Bitcoinos innovációk fellegvára lehetne

2014-04-01

izrael bitcoin

Az amerikai adóhatóság (IRS) megnyitotta Izrael előtt az utat, hogy a digitális valuták innovációs központjává válhasson

Az amerikai adóhatóság (IRS) jóformán ezüsttálcán kínálja Izraelnek a lehetőséget, hogy a digitális fizetőeszközök aranybányájává váljon. Vagy talán helyesebb lenne virtuális aranybányát mondani. Tudniillik a múlt heti amerikai döntés, hogy a kriptopénzt adóköteles értékpapírnak tekintik (hasonlóan az aranyhoz) gyakorlatilag igen megnehezíti annak fizetőeszközként való alkalmazását.

Ahogy Robert Meyer megjegyzi a The Atlantic-ban: „A Bitcoin vagyontárgyként való megadóztatása … tönkreteszi csere-értékét. Ezentúl nem lehet majd egy érmét másra cserélni. És tulajdonképpen pontosan ez volt a törvényhozók egyik mögöttes szándéka. Holott a Bitcoin célja, hogy egyfajta digitális pénzként működjön, ami azt jelenti, hogy egy „bankszámlának” az egységeként, egyfajta csereeszközként, értékőrző médiumként.” 

A félreértések elkerülése végett: az amerikai adóhatóság döntése nem ítéli halálra a Bitcoint. A protokol és a blokklánc architektúrája továbbra is számtalan módon teszi lehetővé a létező iparágak átformálását. Amiben azonban valóban kárt okoz a döntés, az az amerikai székhelyű vállalkozások olyan irányú, és jelenleg még rügyező fázisban lévő fáradozása, hogy fellendítsék a Bitcoinos kereskedelmet, amíg a kriptopénz egy absztrakt formája napvilágot nem lát.

Chamath Palihapitiya ezzel kapcsolatos Tweeter-en közzétett bejegyzése elég tanulságos:

„A bitcoin túlságosan komplex a tömeges felhasználáshoz. Szükséges egy absztrakt megjelenési forma, hogy azok az emberek is használhassák, akiket nem érdekel a működési elve” @chamath #coinsummit

— Danny Thorpe (@danny_thorpe) March 26, 2014

Meyer, Georgetown Levitin professzorára hivatkozva, a következőképpen magyarázza a bonyolult szabályozás mindennapi életben való lecsapódását:

„Az ár, amiért megvettek egy Bitcoin érmét (és ez pontosan lenyomozható) meghatározza majd az érme eladásából származó nyereségadó összegét is. Vegyünk például egy „A” érmét, amit anno 10 dollárért vettem, és most 400 dollárt ér. És vegyünk egy „B” érmét, amit 390 dollárért vettem. A két érme elköltésekor, a nyereség komplex számítása miatt, két nagymértékben eltérő adóteher fog terhelni. (…) Mindez pedig azt eredményezi, hogy a Bitcoinnal nem lehet majd javakat helyettesíteni, mert megszűnik fizetőeszközként működni.”

Remélem, hogy mindez megnyitja egy másik igazságszolgáltatás kapuját is, helyénvaló szabályozásokkal és adókivetésekkel, megfelelő technológiai ökoszisztémával, és abban érdekelt vállalkozásokkal, hogy a Bitcoin, és a virtuális fizetőeszközök innovációs központjává váljanak. Izrael mindehhez megfelelő helyszín lehet.

Izrael pillanatnyilag a Bitcoin szabályozásán dolgozik. A központi banknak és az adóhatóságnak fizetőeszköznek kellene nyilvánítania a Bitcoint, és egy vele kapcsolatos laza szabályozást kidolgoznia. Semmiképpen sem az amerikai törvényhozás szimpla követését kellene választani, ahogy azt Danny Tziddon professzor javasolta az Aleph Bitcoin konferenciáján. Az izraeli szabályozóknak pont ott kellene „a”-t mondaniuk, ahol az amerikaiak „b”-t mondtak. Egy az amerikai megközelítésnél jóval egyszerűbb szabályozásra lenne szükség. A bitcoin fizetőeszközként való kezelése elősegíthetné a kriptopénz minél gyorsabb izraeli elterjedését. A gyors elterjedéssel a Bitcoin körüli innováció is felpöröghetne, például a protokollal és az általános kereskedelmi applikációkkal kapcsolatos területeken. Mindez pedig Izraelbe vonzaná a legtöbb Bitcoin vállalkozást.

Az izraeli kripto-szakértők és vállalkozók lelkesedése már így is óriási, hogy a Bitcoin virágzó fellegvárát itt építsék ki. De a lelkesedésen kívül más előnyök is vannak: ez egy kis ország, kis közösséggel, és saját valutával, ami független a világtartalék valutájától. Izrael gazdaságát nem fenyegeti egy digitális decentralizált fizetőeszköz jelenléte. Az izraeli nép szellemisége a bizalomban gyökerezik, és ez a mentalitás feltétlenül szükséges egy új fizetőeszköznél. Tehát Izraelnek minden képessége és lehetősége megvan arra, hogy a virtuális fizetőeszközök virágzó központjává váljon. Sőt, azon kevés országok egyike, ahol a mérleg nyelve a Bitcoin, és az azt körülvevő innovációs fejlesztések exportja felé dől. Az ezekből származó nyereségek mellett ugyanis eltörpülnek azon veszteségek, amelyekkel az ország hagyományos valutájának kellene szembenéznie a kriptopénz bevezetése esetén. Tehát támogatni és bátorítani kell az izraeli törvényhozókat, hogy merjenek avantgárdok, vakmerőek és világelsők lenni a Bitcoin szabályozásában.

Szerző: Michael Eisenberg

Forrás: ALEPH