Forradalmasíthatja Afrika fizetőrendszereit a Bitcoin

2012-02-24

Szerző: Rüdiger Koch

Rüdiger Koch a londoni székhelyű Intersango Ltd. IT-tanácsadója, aki a március 5-én és 6-án Lagos-ban megrendezésre kerülő Mobile Money West Africa-csúcson fog előadást tartani a Bitcoinról.

Mi is a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális aláírásokra és kriptográfiai munkabizonyítékra épülő decentralizált (P2P) elektronikus készpénzrendszer; a rendszeren belüli kifizetések visszafordíthatatlanok, és senkiben és semmiben nem kell megbízni a használatához.
A Bitcoin nevet viseli továbbá az MIT-licensz alatt közreadott, a rendszert és a Bitcoin-protokollt eredetileg feltaláló és megalkotó Satoshi Nakamoto által összeállított Bitcoin-kliens (amelyet éppen emiatt neveznek még Satoshi-kliensnek) is.

Miben különbözik ez más fizető- és átutalórendszerektől?

A Bitcoin hálózatának nincs sem központja, sem pedig tulajdonosa; nem áll mögötte egyetlen vállalat vagy más entitás sem – valóban teljesen decentralizált. Ennek jelentőségét jól mutatja az a tény is, hogy mielőtt Satoshi Nakamoto közreadta volna a Bitcoin rendszerének technikai leírását, a téma szakértői egyöntetűen úgy vélték, hogy központi felügyelet nélkül, decentralizáltan egyszerűen lehetetlen megoldani a “többszörös elköltés” problémáját. Így tehát egyáltalán nem kell félni attól sem, hogy bármely konkrét vállalat vagy szervezet bármikori bedőlése magával rántaná a Bitcoin egész rendszerét is. Mi több, a bitcoint nem is inflálhatja senki. A Bitcoin itt van és itt lesz a jövőben is.

A Bitcoin teljesen nyitott, így számtalan olyan módon is felhasználható, ami zárt rendszerek esetében elképzelhetetlen. Semmi nincs lezárva, és senkinek nem kell fizetni jogdíjat sem. Mondhatjuk azt is, hogy a Bitcoin úgy viszonyul a kereskedelmi, fizetős megoldásokhoz, ahogyan az internet a ’90-es évek eleji zárt hálózatokhoz, így pl. a Compuserve-höz vagy az AOL-hez.

Működik ez globálisan is?

A Bitcoin mindenhol működik, ahol adott a nethozzáférés. Még korlátozott, gateway-es vagy a mobilhálózati netszolgáltatók proxys megoldásaihoz hasonló hozzáférés esetén is működhet. És bár jelenleg csak PC-kről, táblagépekről és okostelefonokról használható, teljes gőzzel iparkodunk azon, hogy az olcsó mobilokat is beemelhessük a körbe.

Miért járnának jól vele az afrikaiak?

A Bitcoin segítségével szinte – vagy akár valóban – teljesen betemethető a digitális szakadék. A Bitcoin ugyanis nem csupán egy olcsó, rendkívül gyors és megbízható rendszer, ami bárhol és bárhonnan használható; mindemellett egy bizonyos elterjedtségi küszöb után a hálózati hatás révén rohammal fogja elfoglalni az online fizetések teljes világát is. Ha az afrikaiak elég gyorsan cselekednek, úgy e fejlődési hullám éllovasaivá léphetnek elő, és éppen olyan vezető szerepet tölthetnek be a Bitcoin hálózatának kibontakozásában, mint amilyet az USA is betöltött az internetében.

Miben különbözik az Intersango a többi váltótól?

Az Intersango a piacvezető a nyugat-európai váltók között. Saját protokollkezelő rendszere van (libbitcoin), és aktívan kiveszi a részét a Bitcoin-szabványok jövőjének alakításából.

Mennyire biztonságos a Bitcoin?

A Bitcoin hálózatának biztonsági rendszerét még soha, senki nem tudta feltörni. Ahogy az oly gyakran lenni szokott más rendszerek esetében is, úgy a Bitcoinnál is maga az ember a leggyengébb láncszem. A fizetések visszafordíthatatlansága például könnyen a felhasználó ellen fordulhat akkor, ha ellopják a tárcáját, és ő előzőleg nem készített magának biztonsági másolatot arról. Éppen ezért a felhasználóknak éppúgy vigyázniuk kell a digitális tárcájukra, ahogyan a fizikaira is. Éppúgy, ahogy fizikai készpénzből sem hordanak soha maguknál túl sokat egyszerre, és bankban tárolják a pénzük javát, bitcoinból is biztonságba (pl. offline tárcákba) kell helyezni a fővagyont, és mindig csak a szükséges napi mennyiséget tartani magunknál a napi használatú tárcánkban.

Mit lehet tudni az Intersango kulcsfiguráiról?

A vállalat vezérigazgatója Donald Norman, aki még 2011 áprilisában állt össze Amir Taakival, és azóta is ő a csoport főszervezője. A legmegbízhatóbb bitcoin-kezelővé léptette elő a Bitcoin Consultancy-t, és a közösségen kívül is aktívan propagálja a Bitcoint.

A vállalat főtechnikusa Patrick Strateman IT-biztonsági specialista; három hónapon át vezette az Intersango felépítésének munkálatait.

Amir Taaki fejlesztette ki az Intersangót eredetileg ihlető Britcoin weboldalt, mellyel a bitcoin Nagy-Britanniabeli elterjesztése volt a célja. Emellett maga is aktív Bitcoin-fejlesztő, a libbitcoin karbantartója. Régi tagja a közösségnek, a 0,06$-os árfolyamszint napjai óta munkálkodik aktívan a rendszer fejlesztésén és terjesztésén. Immár 10 éve fejleszt szabadszoftvereket teljes munkaidőben.

Mire számíthatnak az afrikaiak az Intersangótól az elkövetkező hónapok és évek során?

Bitcoin-váltóként természetesen érdekeltek vagyunk a Bitcoin minél szélesebb körű elterjesztésében. A bitcoin-alapú kereskedelem kiterjesztésével (Európa-Afrika) a saját üzletünk is bővülni fog. Éppen ezért fogjuk a továbbiakban is népszerűsíteni Afrikában a Bitcoint, mivel amellett, hogy mi magunk jól járunk az elterjesztésével, maguk az afrikaiak még több hasznot húzhatnak belőle. Legfontosabb, hogy legyenek helyi, afrikai váltók; ahogyan csak tudunk, támogatni fogunk minden ezirányú próbálkozást. Testvérvállalatunk, a Bitcoin Consultancy pedig kereskedelmi technikai támogatást nyújt ugyanezen cél megvalósításához.

Mire számíthatnak a márciusi Mobile Money West Africa-csúcson résztvevő delegáltak?

Arra fogok fókuszálni, hogy az afrikaiak hogyan húzhatnak közvetlen hasznot a Bitcoinból; megnevezek továbbá néhány, a bitcoin-használat elterjesztését gátló tényezőt, és felvázolok több lehetséges megoldási módot is a felszámolásukra. Célom, hogy a prezentációmmal minden szükséges tudást és ismeretet átadhassak a közönségnek az induláshoz és a Bitcoinnak az üzletükbe való integrálásához.

Forrás: MobileMoneyAfrica

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.