Felgyorsítaná a bitcoinos kereskedést a BitInstant

2011-08-26

Szerző: Adrianne Jeffries

Majd akkor ébresszetek fel, ha a piac is felébredt...

Meglehetősen elcsendesedtek az elmúlt hetek során a Bitcoin-piacok, és emiatt már egyes kereskedők is kezdenek zúgolódni. Hova lett a hackek és az egekbe szökő árak izgalma? A nemrégiben magunk mögött hagyott Bitcoin Konferencia és Világkiállítás legnagyobb fejleményének is csak a jövőbeli újabb konferenciák bejelntése bizonyult. Ahogy egy, az eseményen részt vevő bitcoinos fogalmazott utóbb, “bármilyen szórakoztató is volt az egész, igazából semmi olyan világrengető bejelentés nem hangzott el, ami bármiféle hatást gyakorolhatna a Bitcoin világára a közeljövőben.” A bitcointalk.org fórumán bizonyos tacotime pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy “Valaki vegyen vagy adjon már el egy rakat BTC-t és csináljon valamit, mert kezd már átkozottul unalmassá válni ez az egész.”

Úgy tűnik azonban, hogy a közeljövőben mégis beindulhat újra a pezsgés, köszönhetően egy frissen indult újabb Bitcoinos vállalatnak, ami az ismertebb váltókkal karöltve nem kevesebbet ígér, mint hogy valóban csábítóvá tegye a rendszert az eddig csak érdeklődő, leendő, akár alkalmi kereskedők, valamint a Bitcoinra egyszerűen csak kíváncsiak előtt is. Őket ugyanis jelenleg a leginkább az tartja vissza, hogy túl nehézkesen és lassan (napok vagy hetek alatt) lehet csak pénzt juttatni a váltókra, és így bitcoint venni. Még az MtGox és a TradHill között is csak kb. 48 óra alatt lehet pénzt cserélni – a Paxum fizetésfeldolgozó közvetítésével, ami természetesen lefölözi az ügyletből a saját hasznát is.

Charlie Shrem brooklyni vállalkozó, valamint Gareth Nelson angol bitcoin-kereskedő a frissen beindított The BitInstant Projectjükkel tervezik megoldani ezt a problémát. Első partnerükként a TradeHillt nevezték meg. A BitInstant alapvetően úgy működik, hogy ellenőrzi a befizetéseket, majd azonnal meghitelezi a megfelelő összeget mindkét félnek, hogy a felhasználók azonnal, de legrosszabb esetben is már 30 másodpercen belül használhassák a számlájukra utalt pénzt. “Mondhatnánk úgy is, hogy a rendszerünk lényegében azonnali, kamatmentes hitelt kínál” – írja az egyébként komoly e-kereskedelmi háttérrel rendelkező Shrem. – “A különbség csak az, hogy az ügyfél előbb fizet nekünk, és aztán kapja meg a pénzét egy összegben, megfordítva így a hitelezés hagyományos alapelvét. Mindenki annyit kap, amennyit fizet – amennyit szeretne utalni a váltós számlájára. Mi ezért csak egy minimális kezelési költséget számítunk fel, és már folyósítjuk is az ügyfél számlájára a megfelelő összeget a sajátunkról.

A BitInstant támogatja egyebek mellett a Liberty Reserve-öt, az MtGox Coupon Code-okat és a Dwollát, de tervezik a repertoárjuk további fizetőeszközökkel való bővítését is.

És bár ezzel a szolgáltatásával a BitInstant – a későbbiek során még kétségkívül felbukkanó további, hasonló szolgáltatásokkal együtt – egyes kereskedők alól is kihúzza a talajt – akik eddig éppen erre a több napos időrésre és az az alatti árfolyam-ingadozásokra építettek -, de egyben másokat is vonz a helyükre, akiket eddig épp ez a bizonytalanság tartott vissza a próbálkozástól. Ezzel együtt várhatóan közelebb hozzák egymáshoz az egyes váltók árait is, amelyek között eddig elég jelentős eltérések is lehettek.

Úgy tűnik tehát, hogy az izgalomra vágyóknak csalódniuk kell, viszont Gavin Andersen Bitcoin-mérnök örülhet, mert láthatólag kezd valóra válni az a kívánsága, hogy a Bitcoin váljon minél unalmasabbá – abban az értelemben, hogy legyen mentes mindenféle drámáktól és rendkívüli izgalmaktól, ehelyett pedig egyszerűen csak működjön hatékonyan és megbízhatóan, jó pénzhez-fizetőeszközhöz méltóan. Újabb hackek és problémák persze bármikor adódhatnak, de a jelek szerint a Bitcoin-ökoszisztéma valóban az Andersen által óhajtott irányba tart.

Forrás: BetaBeat

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.