Dánia: adómentes a Bitcoin

2014-03-26

dan parlament

Úgy tűnik nem csak az Amerikai Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amelyik jelentős Bitcoinnal kapcsolatos döntéseket hoz az adóbevallási időszak kellős közepén.

Nem sokkal azután, hogy az amerikai adóhatóság (IRS) bejelentette, a digitális fizetőeszközöket adóköteles vagyontárgynak tekinti, a dán adóhatóság arról adott tájékoztatást, hogy országuk a Bitcoin kereskedéséből származó nyereségeket, illetve veszteségeket adómentes jövedelemnek ítéli. A Politiken című dán napilap beszámol róla, hogy a dán adóhatóság vezetői, a tegnapi nap (március 25.) folyamán a digitális fizetőeszközökről tartott tanácskozásuk alkalmával arra a döntésre jutottak, hogy a Bitcoin kereskedéséből származó bevételeket adómentes jövedelemnek tekintik, illetve ezzel szinkronban, az ilyen típusú veszteségeket az adóból nem leírhatónak ítélik.

Egy régóta várt döntés

A dán Bitcoin közösség egyik tagjának, Michael Popp-Madsen-nek a tájékoztatása szerint a dán kormányon már régóta nagy volt a nyomás, hogy a Bitcoin megadóztatásának kérdéséről döntsön.

A Bitcoin, illetve más digitális fizetőeszközök egyre növekvő dániai népszerűsége, valamint az ilyen típusú valutákat jellemző bizonytalan státusz (adókötelesség vagy adómentesség) a dán adóhatóságot a figyelem középpontjába állította, hogy az így, vagy úgy, de döntsön a kriptopénzek adóztatásával kapcsolatos szabályozásokról.

Popp-Madsen szerint:

„Tavaly év decembere óta halogatták a döntést, aminek eredetileg ez év januárjában kellett volna életbe lépnie. Ma végre tényleg döntöttek, de ez a hosszú időhúzás szerintem azt is jelentette, hogy maga az adóhatóság sem tudta, hogyan is kellene kezelnie a Bitcoint.”

Popp-Madsen úgy gondolja, az adóhatóság végül a lehető legjobb döntést hozta, bár abban is biztos, hogy megszenvedett vele. Bizonyára valahogy szerették volna megadóztatni a digitális valutákat is, még kriptografikus természetük ellenére is.

A Bitcoin tranzakciók „teljes mértékben magánjellegűek”

Az adóhatóság érvelésében ̶ nevezetesen, hogy a Bitcoin kereskedésből származó nyereségek, veszteségek adómentesek  ̶  a fő szempont az, hogy a digitális valuták fizikailag nem léteznek, így „valódi”, a kormány által adóköteles pénznek sem minősíthetőek.

A dán adóhatóság elnöke Hanne Søgaard Hansen, a következőképpen magyarázta a szervezet döntését:

„Mivel a Bitcoin tranzakciókkal kapcsolatos minden következményt teljes mértékben magánjellegűnek vélünk, így az ebből származó nyereségek adómentesek, illetve az ebből keletkezett veszteségek az adóból nem leírhatóak.”

Az új szabályozás nem vonatkozik azon vállalatokra, amelyek fő tevékenységi köre a digitális valutákkal való kereskedésre irányul. Az ilyen jellegű cégeknek muszáj bevallást készíteniük esetleges nyereségeikről, veszteségeikről.

A közösség reakciója

A dániai döntés, miszerint a Bitcoinból származó nyereségek adómentesek (a veszteségek pedig nem leírhatóak), erős kontrasztban áll Amerika azon szándékával, hogy a kriptopénzt adóköteles vagyontárgynak nyilvánítsa. A reddit oldalán természetesen hamar megjelentek a Bitcoin közösség tagjainak hozzászólásai, véleményezve az amerikai és a dániai határozatot.

Screen-Shot-2014-03-25-at-6.00.20-PM

Ahogy a világ egyre több országában kezdenek feltűnni a digitális valuták, úgy sokasodnak az erre irányuló különböző szabályozói megközelítések is.

Míg a szükséges szabályozások pontos számának meghatározásában ellentmondó álláspontok vannak, addig magának a szabályozásnak a szükségességében egyetértés van. Erre reflektál a japán kormánynak  egy közös, nemzetközi Bitcoin-politikát sürgető hivatalos felhívása is.

Szerző: Tom Sharkey

Forrás: CoinDesk