Bitcoin bányászat mobiltelefonnal is?

2015-05-20
21-inc-wants-to-embed-bitcoin-miner-in-every-device-spotlight-01

banyaszat okostelefonnal?

Több hónapos titkolózás után, tegnap nyilvánosságra hozta fejlesztési tervét a 21 Inc. bitcoin startup vállalkozás. Balaji Srinivasan-nak, a cég társalapítójának a hivatalos blogbejegyzéséből megtudhatjuk, hogy kifejlesztettek egy olyan okostelefonokba, illetve egyéb internetkapcsolattal rendelkező kütyükbe ágyazható chipet, amely a készülékeken keresztül teszi lehetővé a folyamatos bitcoin bányászatot.

Mint ismeretes bitcoin bányászatnak azt a folyamatot nevezzük, amikor egy speciális szoftver segítségével matematikai számításokat oldunk meg, és a megoldásokért „cserébe” bizonyos mennyiségű bitcoint kapunk. A bitcoin P2P hálózata az idő múlásával automatikusan változtatja a megoldandó matematikai feladatok nehézségi szintjét, így a rentábilis bányászathoz egyre nagyobb számítási kapacitásra képes számítógépekre van szükség.

A 21 Inc. ettől egy alapvetően eltérő megközelítést választ, nevezetesen, hogy kibővíti a mainstream elektronikus készülékeket a bitcoin bányászat funkciójával, kifejezetten az erre a célra kifejlesztett, és a BitShare névre keresztelt beágyazható chipjével. A beágyazható chippel tulajdonképpen bármilyen eszköz képes lesz arra, hogy működése közben úgymond „csendesen” bitcoint is bányásszon. Ez az úgynevezett „csendes” bányászat természetesen nem hasonlítható a nyereség-orientált verzióhoz, ám Srinivasan bejegyzése szerint ez nem is céljuk.

A blogbejegyzés szerint a 21 Inc. a verseny-orientált bitcoin bányászat helyett inkább a „dolgok internete” korszakára koncentrál, amikor is az összekapcsolt készülékek a mikro-tranzakciókon keresztül belépnek majd a kriptopénz világába. Tehát a 21 Inc. meglátása szerint a bitcoin idővel egy olyan alapvető erőforrás lesz, mint anno a CPU, a sávszélesség, vagy a merevlemez.

Fejlesztési terve mellett egyéb érdekes híreket is közölt a vállalat, nevezetesen, hogy tanácsadó testülete bővült a Clinton-kormány egykori pénzügyminiszterének, Lawrence H. Summers-nek a személyével, illetve, hogy befektetői között köszöntheti a világ egyik vezető technológiai óriását, a Cisco Systems Inc.-t is.

A 116 milliárdos alaptőkéjével a 21 Inc. jelenleg a világ egyik legjobban finanszírozott bitcoin startup vállalkozásának számít.