Az USCC egy új jelentést tett közzé a bitcoin bizonytalan kínai jövőjéről

2014-05-15

commission_seal

Egy új, gyakorlatilag csak a bitcoin kínai helyzetéről szóló jelentést publikált a United States-China Economic and Security Review Commission (USCC). A jelentés összességében a kriptopénz bizonytalan kínai helyzetét tárgyalja, de minderről már eddig is bőven hallhattunk az elmúlt hónapok folyamán.

Találunk benne szárnyra kelt híreszteléseket, leállásokról szóló történeteket, bizonytalanságokat, szóval minden olyasmit, ami gyakorlatilag csak negatívan hatott a bitcoin árfolyamára.

„A bitcoin megváltoztatja a pénzről alkotott véleményünket, és hatása egyre jelentősebb, különösen az Egyesült Államokban. A kriptopénz árfolyamának 2013-as megugrása mögött a kínai piac áll, azaz a kínai piacnak a belépése a bitcoin szférájába. A 2014-es árcsökkenés mögött is Kína áll, azaz a kínai központi banki tiltások, és a kilátásba helyezett büntető szankciók. Összességében tehát, Kínával hozhatóak összefüggésbe az utóbbi időben történt árfolyamváltozások. Amennyiben a kínai hatóságok a jövőben is folytatják tiltó szankcióikat, akkor ezek minden bizonnyal a globális piacra, és ennek következményeként, az amerikai piacra is hatással lesznek.”

A közelmúlt negatív kiszivárogtatásairól (természetesen csak a bitcoinnal kapcsolatban) is olvashatunk a jelentésben, amiknek hatására a kínai bitcoin-tőzsdék gyakorlatilag teljesen elszigetelődtek a többi, hagyományos pénzügyi intézetektől.

A jelentés egy másolatát itt olvashatja.

A káosz ellenére úgy tűnik, Kína továbbra is meghatározó eleme a bitcoin közösségen belüli párbeszédnek. Ennek alapvetően az az oka, hogy a kínai felhasználók jelentősen hozzájárultak a kriptopénz elterjedéséhez, és megerősödéséhez.

Ismeretes, hogy 2013 végén kezdtek el tömegesen bitcoint vásárolni a kínai felhasználók, és ennek következményeként néhány tőzsdén az árfolyam felment az 1000 dolláros szint fölé is.

Szerző: Eric Calouro
Forrás: NewsBTC