Az eBay mérlegeli a bitcoin integrációját

2014-05-17

81d26408-aad8-11e2-8dfe-4e5ee05d4f35_syd-61wo1b7qlok2pv6d8pd--646x363

Az eBay vezérigazgatója, John Donahoe arról tájékoztatta a részvénytulajdonosokat egy, a kaliforniai San Jose-ban rendezett találkozó alkalmával, hogy vállalata „aktívan mérlegeli” a bitcoin integrációját a PayPal-ba.

Egy részvényesnek azon kérdésére, hogy a kriptopénznek milyen potenciális szerepe is lehet a világ kereskedelmében, Donahoe úgy válaszolt, hogy a digitális valutának „nagyon jelentős, meghatározó szerepe lesz a jövőben”, derül ki az eCommerce Bytes tudósításából.

Jóllehet, Donahoe nem látja előre, milyen módon fog széles körben elterjedté válni a bitcoin, de ettől függetlenül támogatja az eBay kriptopénz integrációját.

„Pontosan hogyan is tudnák megvalósítani az integrációt? Milyen előnyökhöz juthatna mindezzel a PayPal? Ezek azok a kérdések, amelyekre serényen keressük a választ. Most mindenkinek ezen pörög az agya.”

Megoldáskeresés

Nem ez az első alkalom, hogy Donahoe kifejezi vállalata érdeklődését a bitcoin iránt. Már a tavalyi évben is jelezte a vezérigazgató, hogy a PayPal felvenné esetleg fizetési opciói közé a kriptopénzt is.
Igaz, a mostani kijelentések pozitívabb hangvételűek, mint a korábbiak, mivel 2013-ban Donahoe úgy nyilatkozott, hogy az eBay „gondolkodik a bitcoin esetleges integrációján”, ami inkább arra utalt, hogy a vállalt akkor még csak vizsgálta a kriptopénzt, mint jelenséget.

„Rengeteg időt töltöttem a tanulmányozásával, és egyszerűen lenyűgöz. Lenyűgöz a szerkezete, a működése, és a mód, ahogy az infláció a bányászok fizetésével össze van egyeztetve. Szóval az egész, teljességében lebilincselő.”

Ami a mostani bejelentéssel kapcsolatban különösen érdekes, hogy Donahoe a vállalatának hivatalos álláspontját ismertette, nem pedig a sajátját. A kérdés tehát az, hogy pontosan hogyan, és mikor is fog megtörténni a bitcoin integrációja az eBay-be.

A vezérigazgató egyébként nem az egyetlen személy, aki személyes szimpátiáját és támogatását fejezi ki a kriptopénzzel kapcsolatban. A PayPal elnöke, David Marcus is ismert bitcoin rajongó, és ő is úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egy napon felveszik a kriptopénzes fizetési opciót kínálatuk közé.

Már létező Elkötelezettség

Jóllehet a bitcoin még nem egy létező fizetési opció az eBay oldalán, mégis számos digitális fizetőeszközzel találkozhatunk már a piactéren.

Ismeretes, hogy idén áprilisában bővült az online-piac a „virtuális fizetőeszközök” kategóriával. Ebben a kategóriábn a felhasználók vásárolhatnak és értékesíthetnek digitális fizetőeszközöket, illetve bányászathoz szükséges hardware-et, és bányászati megbízásokat is.Az eBay egyébként nem verte nagy dobra új kategóriájának a létrehozását, inkább csendesen változtatott egy már meglévő szekcióján.

A vállalat, 2011 decemberére datálható szabadalmi kérelme alapján, azon is munkálkodik, hogy egy új, digitális fizetőeszközökkel operáló fizetési rendszert is létrehozzon, amelyben a bitcoin csak egy lenne, a számos opció közül. Ugyancsak dolgoznak egy digitális pénztárca megvalósításán is, amely lehetővé tenné több, különböző digitális pénz egyidejű tárolását.

Szerző: Stan Higgins
Forrás: CoinDesk