Bitcoin-cím

Egy Bitcoin-cím vagy röviden csak cím egy megközelítőleg 33 alfanumerikus karakterből álló, minden esetben az 1-es számmal kezdődő azonosító, amelyre bitcoinokat lehet küldeni. Bármely Bitcoin-felhasználó generálhat magának bármikor bármennyi új címet; ez nem kerül semmibe. A hivatalos Bitcoin-klienssel egy újabb cím generálása mindössze egy-két kattintás műve. Lehet azonban szert tenni új címre egy váltónál való fiókregisztrálással is, amelyhez automatikusan kijelölnek egy újabb Bitcoin-címet.

Egy Bitcoin-cím például így nézhet ki: 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W.

A Bitcoin-cím olyan, mint egy e-mail-cím

Bitcoint is éppúgy küldhetsz bárkinek a Bitcoin-címére, ahogyan emailt is küldhetsz bárkinek az emailcímére. Az emaillel ellentétben azonban Bitcoin-címből bármennyit használhatsz, és ajánlott is, hogy minél többet használj – lehetőleg egy újabbat minden újabb tranzakcióhoz. A legtöbb Bitcoinos szoftver és weboldal a segítségedre lesz ebben oly módon, hogy automatikusan generál neked egy új címet minden egyes tranzakcióhoz, vagy pedig felkínál egy gombot, amire csak rá kell kattintanod, és máris generál neked egy új címet.

Minden olyan oldal, ami elfogad bitcoint, vagy bitcoin-egyenleget vezet neked, kijelöl egy Bitcoin-címet a fiókodhoz, hogy azon keresztül feltölthesd a náluk vezetett egyenlegedet. Az emaillel szöges ellentétben ez a cím nagy valószínűséggel meg fog változni minden alkalommal, amikor újabb utalás érkezik rá – de ettől általában még a korábbi címek is érvényesek maradnak, és továbbra is lehet utalni azokra is. Ha küldesz valamennyi bitcoint egy adott oldalnál vezetett egyenlegedre, úgy azt nagy valószínűséggel egy órán belül (az adott oldal irányelveitől függően) jóváírják neked; ez a várakozási idő csupán a tranzakció többszöri megerősítésének biztosítását szolgálja.

Offline címgenerálás

Címeket netkapcsolat vagy a Bitcoin hálózatához való kapcsolódás nélkül is lehet generálni, mivel ehhez egyáltalán nincs szükség a hálózat erőforrásaira. A hálózat csak akkor szerez tudomást egy újabb cím létrejöttéről, amikor először használják azt egy tranzakcióban. Mivel bármikor, könnyen, gyorsan és ingyen létre lehet hozni újabb címeket, így szükség esetén akár mindegyikük is kezelhető egyszer használatos, “eldobható” címként, amiket használat után akár végleg el is felejthet az ember.

Megfelelő szoftveres eszközökkel tömegével is lehet új címeket generálni offline. A tömeges címgenerálás több különböző helyzetben is hasznos, de elsősorban e-kereskedelmi weboldalaknak jön jól, amelyeknek minden egyes újabb bitcoinnal fizető vásárlójuknak egy újabb egyedi, előregenerált címet kell adniuk, ahova utalhatja a fizetést.

A címek kis- és nagybetű-érzékenyek és pontosak

Éppen ezért, ha csak lehet, ne próbálkozz a kézi begépelésükkel, hanem inkább másold ki és illeszd be őket egy az egyben a kliensbe.

Ha mégis kézi begépeléssel próbálkozol, és nem hajszálpontosan, megfelelő sorrendben, kis- és nagybetű-helyesen írsz be minden egyes karaktert, akkor a rosszul megadott címet a Bitcoin-kliens nagy valószínűséggel el fogja utasítani, így ellenőrizned kell a begépelt címet, kijavítanod és újra próbálkoznod.

Annak az esélye, hogy egy félregépelt címet érvényesnek fogadjon el a rendszer, 1:2^32, vagyis megközelítőleg 1:4,29 milliárdhoz.

Címek és titkos kulcsok

Minden egyes látható Bitcoin-címhez tartozik egy titkos kulcsként ismert szám. Ezt a titkos kulcsot a Bitcoin-kliens jellemzően a tárcafájlban tárolja. A titkos kulcsnak speciális funkciója van: ez biztosítja – matematikai úton – a bitcoinjaid feletti rendelkezési jogodat. Csak ennek a felhasználásával lehet újabb, a Bitcoin-hálózat számára elfogadható és kezelhető tranzakciókat indítani, és helyesen elküldeni a kívánt összegeket a kívánt címekre. Ha egy cím titkos kulcsa elveszik (például ha a felhasználó nem készít biztonsági másolatot a tárcafájljáról, és egyszercsak beüt egy merevlemezhiba, ami használhatatlanná teszi a fájlt), akkor az ahhoz a címhez kapcsolt bitcoinok is végleg elvesznek.

Miből áll egy cím?

A legtöbb Bitcoin-cím 33 karakterből áll. Ezek véletlenszerű számok, valamint kis- és nagybetűk. Kivételt képez a nagy “O”, a nagy “I”, a kis “l” és a “0” szám; ezek ugyanis a vizuális tévesztések és összekeverések elkerülése végett soha nem fordulnak elő egyetlen címben sem. Általános szabály továbbá, hogy minden Bitcoin-cím az “1”-es számmal kezdődik annak érdekében, hogy első pillantásra is felismerhetőek és más véletlen, a Bitcoin-címekhez esetleg hasonlító karaktersorozatoktól is könnyen megkülönböztethetőek legyenek (így például a titkos kulcsoktól, amelyek az “5”-ös számmal kezdődnek, vagy épp a Bitcoin teszthálózatának érméitől, amelyek “m” vagy “n” betűkkel kezdődnek, vagy épp más, a Bitcoin forráskódjából derivált kriptopénz-rendszerek a Bitcoinnal nem kompatibilis érméitől).

Egyes Bitcoin-címek 33 karakternél rövidebbek is lehetnek. A Bitcoin-címek egy jelentős hányada mindössze 32 karakterből áll, és ezek is teljesen érvényesek. Mindegyik Bitcoin-cím egy számot jelöl, lényegében afféle számlaszámokat. Ezek a rövidebb címek azért érvényesek szintén, mert egyszerűen csak olyan számokat jelölnek, amelyek nullákkal kezdődnek – a nullák elhagyásával pedig a belőlük kódolt cím is rövidebb lesz.

A Bitcoin-címek számos karaktere checksumként (ellenőrző értékként) működik, hogy a rendszer automatikusan felismerhesse és elutasíthassa a tipográfiai hibákat.

Lásd még: A Bitcoin-címek technikai háttere

Forrás: Bitcoin Wiki