Bányászat – az első lépések

Az alábbi leírás (Útmutató a GPU-s bitcoin-bányászathoz kezdőknek) mára már elavultnak számít!

Ha most kezdesz a bitcoin bányászattal ismerkedni, akkor inkább kezdjed az olvasást a következő leírásainkkal:

Mennyit lehet bitcoin bányászattal keresni?

Hogyan tudok bitcoint bányászni?

A bitcoin bányászat sokat fejlődött az elmúlt években és jelenleg is folyamatosan fejlődik a technológiája, ha szeretnél naprakész információkhoz jutni, vagy nem értesz valamit akkor a kérdéseidet a Bitcoin Fórum bányászattal kapcsolatos témájában teheted fel!

 

Útmutató a GPU-s bitcoin-bányászathoz kezdőknek

Szerző: CryptoJunky

Szóval hallottál erről a bitcoin-dologról és szeretnéd kipróbálni ezt az egész bányászatos dolgot is, csak épp azt nem tudod, hogyan is láss neki? Nos, akkor pontosan erre az útmutatóra lesz szükséged, mivel ezt valóban az abszolút kezdőknek írtuk a bitcoin-bányászatról. Ehhez először is szükséged lesz egy kellően erős GPU-val (grafikai feldolgozó egységgel, vagyis grafikai-/videókártyával, lehetőleg valamilyen Radeonnal) ellátott asztali számítógépre és egy bitcoin-tárcára. Ha még nincs tárcád, akkor első körben érdemes ezt a hiányosságot orvosolnod.

A bányászat alapjai

A bányászat az a folyamat, melynek során a géped számítókapacitását a Bitcoin hálózata tranzakcióinak feldolgozása szolgálatába állítod. A géped ekkor nekilát az ehhez szükséges kriptográfiai feladatok megoldásának, te pedig valamennyi bitcoint kapsz jutalmul a közösbe adott számítókapacitásért.

Eredetileg a bányászok a gépük CPU-ját (központi egységét), így például Intel I7-eseket használtak erre a célra – mígnem aztán egyesek rá nem jöttek, hogyan foghatják munkára a GPU-ikat némi speciális szoftveres támogatással, és érhetnek el így sokkal jobb eredményeket. Most pedig a legtöbben már ún. bányásztársulásokban (‘pool’-ok) dolgoznak, mivel egyéni bányászként már elenyészően csekély az ember esélye arra, hogy valaha is sikerrel legenerálhasson egy (jelenleg 25 bitcoint érő) blokkot.

Mi több, az elmúlt év során komoly fejlődésen ment keresztül a bitcoin-bányászat hardveres oldala is, amelynek következtében már egyre kevésbé éri meg GPU-val bányászni, mivel már csak egyre kevesebb bitcoinhoz lehet így jutni. Ettől függetlenül azonban még mindig sokan kitartanak e módszer mellett, így a jelek szerint egy darabig még működni fog ez a megközelítés is. A GPU-kat elsőként a FPGA-k próbálták leváltani a bányászat terén, amelyek már jóval kevesebbet fogyasztottak, mint amazok, de a legnagyobb előrelépést mégis az ASIC-ok jelentették. Ha érdekel ez a téma, úgy itt olvashatsz róla bővebben.

Bitcoin-bányászathoz először is megfelelő szoftverre lesz szükség. Jelen útmutató a GUI Miner nevű program használatát mutatja be, ami Windows 7-en és 8-on is futtatható. Megmutatjuk továbbá azt is, hogyan csatlakozhatsz egy bányásztársuláshoz annak érdekében, hogy folyamatosan kaphass valamennyi fizetséget a hozzájárulásodért.

A bányásztársulások akkortájt kezdtek megalakulni, amikor a bitcoin-bányászat nehézsége már kellően magasra hágott ahhoz, hogy egyre jobban ellehetetlenítse az egyéni bányászatot. A társulások azonban lehetőséget adnak felhasználóknak arra, hogy összesítsék a gépeik bányászkapacitását, drámaian megnövelve így az esélyeiket egy-egy újabb blokk legenerálására. A sikeresen legenerált blokkért járó jutalmat aztán annak arányában osztják szét a társult bányászok között, hogy ki mennyi számítókapacitást adott a közösbe (ennek a kiszámítására többféle képletet is használnak).

A GUI Miner letöltése

A GUI Miner egy belépő szintű, kezdőknek kiválóan alkalmas bányászprogram, amely – sok más bányászszoftverrel ellentétben – grafikus felhasználói felülettel (GUI – Graphic User Interface) is rendelkezik. A fejlettebb bányászprogramok jellemzően inkább parancssor-alapúak, több szakértelmet és tapasztalatot igényelnek, így azokkal itt most nem foglalkozunk.

A Windows-os GUI Miner-t itt lehet letölteni a Githubról. Más verziók és más operációs rendszerekhez való változatok erről a Bitcointalk fórumtémáról érhetőek el.

Miután letöltötted a programot, szükséged lesz egy felhasználói fiókra is az egyik bányásztársulásnál. Jónéhány ilyen működik, így bőven van választék, mind a maga egyéni előnyeivel és hátrányaival. Jelen útmutatóban a Slush’s Pool-lal (Bitcoin.cz) fogunk dolgozni, mivel ez az egyik legrégebbi és legnagyobb társulás – márpedig a nagyobb társulásoknál gyakrabban is kapsz “fizetést”, mint a kisebbeknél. A jelenleg elérhető összes bányásztársulás teljes és átfogó listáját itt találhatod.

Slush oldalán először is kattints a My Account, ahol két login-mezőt fogsz látni. Ezek alatt találod majd a Sign Up linket – klikkelj is rá. Itt regisztrálhatod a felhasználói nevedet (ami a beállításaid függvényében lehet nyilvánosan is látható vagy láthatatlan), írhatod be az email-címedet és adhatod meg a jelszavadat. A folyamat sikeres befejeztével a felhasználói fiókod főoldalára kerülsz – és itt már láthatod is mindazokat az információkat, amelyekre szükséged lesz a bányászathoz.

Alapértelmezetten létrejön egy dolgozónév és egy jelszó is. A dolgozónév általában a felhasználóneved egy “.worker1” utótaggal kiegészített változata, jelszóként pedig egy véletlenszerűen generált karaktersorozatot kapsz. Természetesen minden további nélkül létrehozhatsz új dolgozónevet is, új jelszóval.

Amint ezt mind elrendezted Slush-nál, beindíthatod a GUI Minert. Navigálj el a gépeden oda, ahova letöltötted a GUI Minert és keresd meg a .exe fájlt (alkalmazás típusú állomány, mellette a Bitcoin logóval), majd indítsd el és add meg a beállításaidat Slush oldaláról. Valami hasonlót kell majd látnod:

Bányászat

Miután elindítod a GUI Minert, az ablak jobb alsó sarkában láthatod majd a hashrátádat. A fenti képernyőkép készítésekor egy Radeon 7970-est használtam, ami, amint látható, 698,9 Mhash/s-re volt képes; a legtöbb másik GPU azonban nem fog ilyen jól teljesíteni. A jelenlegi nehézségi szint mellett ezzel mintegy 5 bitcentet (0,05 BTC-t) tudok bányászni naponta (ami jelen cikk írásakor kb. 4 USD-nek felelt meg).

Gondosan illeszd be a bitcoin-címedet a Slush’s Pool-nál létrehozott felhasználói fiókodba és állítsd be, hogy mekkora adagokban kéred a kifizetést; amint a kibányászott bitcoinok rád eső része eléri ezt a megadott küszöbértéket, úgy azok máris ki lesznek utalva az általad megadott bitcoin-címre.

Hogyan tovább?

Ha idáig eljutottál, úgy az azt jelenti, hogy már sikeresen bányászol bitcoint; gratulálok! Ez azonban még csak a kezdet. Ha valóban érdekel a dolog, úgy még sokkal többet is tanulhatsz a bányászatról és a hashrátád növelésének különböző lehetőségeiről. Utánaszámolhatsz például, hogy mennyi bitcoint bányászhatsz ki naponta. Ha érdekelnek az ASIC bányászhardverek, akkor egyebek mellett itt is tájékozódhatsz.

Laptopok

Laptopon bányászni nagyon nem jó ötlet, mivel a laptopok hűtése közel sem olyan hatékony, mint az asztali gépeké, ez pedig már számos laptop-alaplap halálát okozta. Az asztali gépekhez már jobban közelítő, kifejezetten az erős grafikájú játékokhoz tervezett laptopok már esetleg valamivel alkalmasabbak lehetnek a célra. Az ultrabookokat és a MacBook Pro-szerű laptopokat azonban felejtsd el; a bányászat igen nagy hőtermeléssel jár, amit ezek nem képesek megfelelően elvezetni, és az akkujuk is károsodhat.

Köszönöm a figyelmedet; remélem, segítségedre lehettem, és ha bármilyen észrevételeid, kérdéseid vagy problémáid lennének jelen útmutató kapcsán, úgy kérlek tájékoztass komment vagy email (CryptoJunky at zoho dot com) útján, én pedig igyekszem segíteni, amennyire tőlem telik. És ha már lesz pár bitcoinod, úgy esetleg adakozhatsz is majd egy kicsit a GUI Miner fejlesztőjének.

Forrás: CRYPTOJUNKY

 

——————————————-
RÉGI “10 lépéses” útmutató

1.) Töltsd le a Bitcoin klienst innen.
2.) Töltsd le a bányászprogramot innen.
3.) Regisztrálj magadnak egy fiókot slush pooljánál (bányásztársulásánál) itt.
4.) Állítsd be a fiókodat. Klikkelj a My Accountra vagy a Settings-re és add meg a Bitcoin címedet (lásd a Bitcoin kliensednél). A Thresholdot állítsd valahova 0,01 körülre; így juthatsz pénzhez a leggyakrabban.
5.) Regisztrálj magadnak egy bedolgozó (worker) fiókot slush pooljánál; ezután kapod majd meg a teljes bedolgozói felhasználó-nevedet. Ha tehát például az én slush-fiókom “bob1”, és létrehozok magamnak egy “bob2” bedolgozót, akkor a teljes bedolgozói felhasználó-nevem “bob2.bob1” lesz.
6.) Töltsd le ezt az ATI/AMD SDK-t, melynek segítségével egyrészt az újabb eszközök is használhatják az OpenCL-t, másrészt pedig ezzel teremthetsz kapcsolatot a bányászoddal.
7.) Indítsd el a GUIminert, majd menj a “Solo utilities”-be. Kapcsold össze a Bitcoin-klienseddel – állítsd be az elérési útját (alapállásban C:\Program Files\Bitcoin\Bitcoin.exe).
8.) Poolként állítsd be slush poolját, de NE a slush fiókod, hanem a BEDOLGOZÓ fiókod felhasználó-nevét és jelszavát add meg (a fenti példa szerint tehát a bob2.bob1 nevet kell megadni).
9.) Válassz egy eszközt. Ha egyet sem látsz, akkor a géped GPU-ja nem támogatja a bányászatot, így csak a CPU-ját használhatod.
10.) Klikkelj a “Start Mining”-ra, és már neki is láthatsz! (Ha a GPU-d elég jó a bányászathoz, akkor használt a -v -w128 extra tageket is az Mhash/sec-értéked felturbózásához.)