A kormányzati tiltások helyett inkább megszelídíthetnék a Bitcoint

2013-12-19

 

A központi bankok tartanak attól, hogy a Bitcoin esetleges összeomlása a „valódi világ” gazdaságára is hullámcsapásokat mérne, és hogy ebben az esetben teljesen tehetetlenek lennének.

Ami a Bitcoin becsmérlőket illeti: szerintük mindez nem több egy felfújt lufinál, egy képzeletbeli pénznél, ami mentes minden központi banki szabályozástól, és ami illegális drog és fegyverkereskedelem bonyolításához használatos. Gyenge a hackerek, a terroristák, és a pénzmosás támadásaival szemben, és szinte biztos, hogy be fog dőlni.

Világszerte számos kormány fejezi ki bizalomhiányát a virtuális pénzzel kapcsolatban, aminek értéke ez éve elejétől az elmúlt hét hétfőéig nagyjából 10 dollárról 818 dollárra emelkedett. Kína odáig is elmegy, hogy tilt mindenféle Bitcoin tranzakciót.  

Természetesen mindez a kormányok érdekében áll.

A Bitcoin, amit bonyolult matematikai feladványok elektronikus megoldásával „bányászhatunk”, azzal fenyegeti a jelenleg a globális gazdasági rendszert irányító központi bankokat, hogy aláássa hatalmukat. A bankok pedig tartanak attól, hogy a Bitcoin esetleges összeomlása a „valódi világ” gazdaságára is hullámcsapásokat mérne, és hogy ebben az esetben teljesen tehetetlenek lennének. Ugyancsak tartanak attól, hogy elveszítik pozíciójukat is.

Legutóbb, e hét folyamán, Rupert Murdoch bulvárlapja, a New York Post hozta le a hírt, hogy háború folyik a Bitcoinnal szemben. A felbőszült hangvételű vezércikk azzal vádolja a kriptopénzt, hogy az egy „piramisjáték elvére épülő számítógépes csalás”.

Még Hal Varian, a Google vezető közgazdásza is (igen, ilyen is van a Google-nél!) felemelte hangját a Bitcoin élettartamával kapcsolatban. „Van jövője az ilyen jellegű fejlesztéseknek, de a Bitcoinnal kapcsolatban nem vagyok különösebben optimista, mivel ez az első ilyen típusú fejlesztés, annak minden hátulütőjével együtt… és az úttörőkről mindig elmondhatjuk, hogy az esetlegesen felmerülő problémákban is pionírok” – mondta Varian egy konferencián.

A kriptopénz már elviselt egy csapást ez év októberében, amikor a Silk Road nevű online piacot ̶ hasonlatos az eBay-hez, de itt illegális drogokkal kereskedtek, és a Bitcoint használták fő fizetőeszközként  ̶  bezárta a Szövetségi Nyomozóiroda. A Nyomozóiroda a Silk Road-ot, „az interneten a legszofisztikáltabb és legkiterjedtebb bűnözői piacnak” titulálta, beárnyékolva vele a Bitcoin hírnevét.  

De a széles körben elterjedt kételyek ellenére a Bitcoin mégis egyre népszerűbb.

A Facebook-al kapcsolatos összetűzéseikről jól ismert ikrek, Tyler és Cameron Winklevoss, vagyonuk jelentős részét fektették Bitcoinba, ezzel is ösztönözve a kriptopénz első komoly kísérletét, hogy bekerüljön a főáramlatba. Az ikrek még korábban, ez év folyamán, készletükből mintegy 20 millió dollárnyinak megfelelőt bocsátottak nyilvános vásárlásra, és ezzel az átlagos befektetők számára is könnyen hozzáférhetővé vált a kriptopénz, különösebb technikai ismeretek nélkül.

Az amerikai hatóságok ráncolják szemöldöküket a nyilvános ajánlattétel miatt, de az ikrek hajthatatlanok. Vasárnap úgy nyilatkozott a Reddit nevű weblapnak Cameron Winklevoss, hogy óvatos becslése szerint a Bitcoin értéke meghaladhatja a 40000 dollárt. „Azt gondolom ennél még magasabb is lehet”- mondta. „És valószínűleg mindez sokkal gyorsabban fog bekövetkezni, mintsem bárki is gondolná.”    

 

Az ikrek nem az egyetlenek, akik próbálják széles körben elérhetővé tenni a Bitcoint. A Csatorna-szigetek legészakibb tagja, Alderney, az Angol Királyi Pénzverdével tárgyal egy esetleges Bitcoin érme kibocsájtásáról, ezzel valós fizikai formát adva a kriptopénznek.

Másutt, például a JP Morgan-nál, a világ legnagyobb befektetési bankjánál, avval kísérleteznek, hogy a Bitcoinhoz hasonló, de saját fizetőeszközt hozzanak létre. A múlt hét folyamán beadtak egy hosszadalmas szabadalmat egy elektronikus fizetőeszközre, amit a szakértők egy lehetséges „Bitcoin gyilkosnak” neveznek. Bár a beadvány semmilyen explicit hivatkozást nem tartalmaz a Bitcoinnal kapcsolatban, de a hasonlóságok szembetűnőek. A JP Morgan féle fizetőeszköz „egy új paradigma lenne az elektronikus fizetésben” – mondja a bank.

Noha a JP Morgan terve fenyegető a Bitcoinra nézve, de maga az a tény, hogy a bank beszáll ebbe a csatába, mindenképpen elismerése a Bitcoin növekvő jelentőségének.

Mindeközben a Bitcoin egyre inkább belopódzik a mindennapokba. Egyre nagyobb számban fogadják el a kereskedők, mint fizetőeszközt, főleg online tranzakcióknál, de a pizza árusítástól a repülőjegy értékesítésig szinte minden területen.

Az Egyesült Államokban a nemrég egybekelt Austin és Beccy Craig azzal kísérletezett, hogy sikerül e túlélniük 100 napot úgy, hogy csak Bitcoint használnak, mint fizetőeszközt, számos „brick and mortar” kereskedelmi üzletláncban sikerült nekik.

Mégis mindezek mellett, könnyen belátható miért vitatják a törvényességét a Bitcoin bírálók. A kezdete, kétség kívül, kicsit homályos.

A kriptopénzt Satoshi Nakamoto, egy visszavonult matematikus, indította útjára 2009-ben, illetve hagyta a projektet a jövőre, úgy hogy mindeközben teljesen megőrizte anonimitását. Az általa kifejlesztett rendszer egyik alappillére, hogy limitált a Bitcoin mennyisége. Azonban nincs egyetlen hatósági szerv sem, amelyik ezt a megállapodást ellenőrizné. Ehelyett, ezt tulajdonképpen maguk a felhasználók ellenőrzik világszerte, akik mind arra vannak késztetve, hogy egy egyszerű játékszabály szerint játszanak, így védve saját befektetéseiket is.   

A törvényszék tagjai attól félnek, hogy a rendszer sebezhető, és, hogy a lázadók a szabályok áttörésével káoszba fordíthatják a pénzügyi rendszert. 

Félelmeik talán nem alaptalanok. De akkor is butaság egyből tiltani egy elektronikus fizetőeszközt, csak azért mert lehet benne kockázat. Mindenesetre ez a vonat már elment. A folyamatot megállítani már nem lehet, maximum csak megszelídíteni.

Szerző: Katherine Rushton

Forrás: The Telegraph