Miért érdemes bitcoint használni?

Míg az informatikai mérnököket és matematikusokat lenyűgözik a Bitcoin technikai részletei, addig ugyanez a legtöbb embert általában hidegen hagyja. És bár igaz, hogy a Bitcoin határok nélkül, világszerte lehetővé tesz olyan azonnali pénzügyi tranzakciókat, amelyek lényegében nulla tranzakciós költséggel járnak, egészében véve mégsem ezek a fogyasztói előnyök az igazán fontosak benne.

Ami igazán fontos a Bitcoinban, vagyis ami miatt valójában jelentős ez a technológia, azok a következményei. A tény, hogy a Bitcoin decentralizált, azaz nincsen mögötte semmilyen vezetői testület, fundamentális következményekkel jár. Mivel nincs központi irányító, így a fizetőeszköz és a fizetésfeldolgozó hálózat azon emberek kezében van, akik azt használják. És ez egy hihetetlenül komoly lehetőség. A Bitcoin segítségével bármely két ember, bárhol a világon, szabadon üzletelhet egymással. Senki és semmi sem cenzúrázhatja ezt. Az egymás közötti üzletelésre nincs semmilyen más szabály, csak az, amelyet a felek meghatároznak.

A Bitcoinnal nincs harmadik fél, amely nyomon követi a résztvevők gazdasági tevékenységét, illetve jóváhagyja azt, úgy, hogy mindazért ráadásul még díjat is felszámol. A Bitcoinnal senkinek sincs szüksége jóváhagyásra ahhoz, hogy saját pénzügyi életét irányíthassa. Ez azt jelenti, hogy az emberek részt vehetnek általuk fontosnak vélt, de esetleg vitatott ügyekben, anélkül, hogy kormányzati szervek, vagy pénzügyi intézetek befagyasztanák pénzforgalmukat. Hogy egy vállalkozó szellemű gyermek már a 18. életévének betöltése előtt is indíthat internetes vállalkozást. Hogy egy afrikai farmer úgy kaphatja meg terményének ellenértékét a szomszédos városból, hogy még bankszámlával sem rendelkezik. Hogy egy zsarnok állam polgára megóvhatja magánvagyonát az állami elkobzástól.

A Bitcoin azt jelenti, hogy az emberiség történetében először, pénzügyi szuverenitása van minden embernek. Hogy a magántulajdon felett senki más nem rendelkezhet, csak a tulajdonos. A pénzügyi szabályokat és gazdasági kapcsolatokat a politikusok helyett mostantól a piacok határozzák meg. Azaz, az egyének, és nem a köz. Az egyén megtakarításait többé nem lehet mesterséges devalvációval (inflációval) elértékteleníteni. Az egymás közötti kereskedelem csak az érintett felek ügye lesz.

A felsorolt következmények közül néhány persze igen kellemetlen. Hiszen a nagy technológiai vívmányokhoz hasonlóan, igen jelentős hatással lesznek az emberi társadalomra.

A Bitcoin az állam és a pénz szétválasztásának a lehetőségét jelenti. Azt a lehetőséget, hogy egy egyén, bármilyen más személy engedélye vagy jóváhagyása nélkül gyakorolhatja saját gazdasági magatartását. Elveszi a hatalmat a kormányok és bankok kezéből, és átadja mindazoknak, akik azt meg akarják tanulni használni. Adatvédelmet ad a megfigyelés korszakában, és őszinteséget a manipuláció világában.

A Bitcoinnal bárhol a világon, és bármely két ember szabadon üzletelhet egymással.

A Bitcoin azt jelenti, hogy az emberiség történetében most először, minden ember rendelkezhet pénzügyi szuverenitással. Azaz a magántulajdona felett senki más nem rendelkezhet, csak a tulajdonos.