Mi az a bitcoin?

Egy fizetési rendszer: Bitcoin (nagy kezdőbetűvel) és egy egységnyi fizetőeszköz, amelyet a hálózaton keresztül használhatunk: bitcoin (kis kezdőbetűvel).

Tehát egy fizetési hálózatról, illetve a hálózatban használatos speciális fizetőeszközről van szó. A felhasználók a Bitcoin hálózatot használják a bitcoin érmék küldésére és fogadására.

A Bitcoin fizetési hálózata decentralizált, azaz semmilyen szervezet, vagy vállalat nem rendelkezik felette.

Úgy képzelhetjük el, mint például a fájlmegosztást. Azonban a számítógépek hálózata úgy kommunikál egymással, hogy közben senki sem irányítja a hálózatot (azaz nincs központi szerver). A bitcoin érmék kibocsátása felett sem rendelkezik egyetlen központi szerv sem, és a kibocsátott érméket (azaz a bitcoin nevű fizetőeszközt) sem irányítja egyetlen központi hatalom sem. A bitcoin érméket maga a Bitcoin hálózat hozza létre, és egy kvázi véletlenszerű folyamattal, az új érméket elosztja azok között a számítógépek között, amelyek támogatják és üzemeltetik a hálózatot. Az ilyen módon létrehozható érmék számát egy okos matematikai rendszer korlátozza. Jelenleg nagyjából 12 millió bitcoin érme van forgalomban. Ez a mennyiség folyamatosan növekedni fog az idő múlásával, egészen addig, amíg a távoli jövőben el nem éri a végső határt, a 21 millió bitcoin érmét.

A Bitcoin azt jelenti, hogy az emberiség történetében most először, minden ember rendelkezhet pénzügyi szuverenitással. Azaz a magántulajdon felett senki más nem rendelkezhet, csak a tulajdonos.