Szerző Téma: A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!  (Megtekintve 10410 alkalommal)

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Dátum: Október 26, 2013, 12:03:17 pm »
Mint tudjuk, a bitcoin rendszer használóinak bizalmát a p2p technológián alapuló elosztott hálózat alapozza meg olymódon, hogy magántulajdonban lévő gépek tízezrei végzik a bányászatot és a tranzakciók kezelését. "A rendszer mindaddig teljesen biztonságos, amíg abban a tisztességes csomópontok összesen nagyobb számítókapacitást képviselnek, mint bármely támadó saját irányítása alá vont, összehangoltan dolgozó csomópontjai."

Azonban nem mehetünk el a jelenség mellett, hogy a hálózat bizalmi gerincét adó magánminerek tömegével kénytelenek elhagyni a bitcoin bányászatot, mivel a difficulty emelkedésével számítási kapacitásuk még összefogva is csakhamar elégtelennek bizonyul a nagybefektetők által generált számítási kapacitás versenyfutásban. Ha a bányászhardver gyártókról 100% jóindulatot feltételezünk akkor csak az nyilvánvaló, hogy nem képesek olyan hardvert piacra dobni, aminek számítási kapacitása ne lenne elavult mire a felhasználóhoz megérkezik.

Fentiek szerintem olyan trendet alapoznak meg amiben az idő haladtával a bitcoin rendszert működtető számítási kapacitás mind nagyobb %-ban egy egyre szűkülö kör, pl. a nagybefektetők kezében összpontosul, akik egy ponton kartellbe tömörülve átvehetik az irányítást a hálózat 51%-a felett, ezzel ellehetetlenítve a rendszer bizalmi hátterét .
Ez a folyamat a végén a lufi kipukkanáshoz és a bitcoin rendszer csődjéhez vezethet.
« Utoljára szerkesztve: Október 26, 2013, 12:07:31 pm írta szkeptcoin »

bitcoin333

 • Global Moderator
 • Ügyletszám: (2)
 • senior tag
 • *****
 • Hozzászólások: 409
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #1 Dátum: Október 26, 2013, 07:35:46 pm »
   Szia!

Egyáltalán nem érdekük bedönteni a nagybefektetőknek a Bitcoint -- ezt a 3 betűs amerikai szervezetek már rég megtehették volna, de még ők sem tették, saját, jól felfogott érdekeik miatt. Egyik kedvenc karikatúrám a következő:

(http://z1x.dk/images/022.jpg)

A kép szövege:
Nem szeretjük...
"Nem szeretjük az olyan dolgokat, mint a Bitcoin!"
"Figyelj, Achmed, visszatérhetünk erre később?? Itt most fennforgás van!"
"Veszélyt jelent a szabad világra, és a terroristák számára lehetőséget ad a pénzgyűjtésre és a terrrortámadások anyagi támogatására"
"Igen, igen. A fizetésed most is, mint mindig, Bitcoinban fogod megkapni"

Copyright Z1Xwitch, http://z1x.dk/bitcoin-comic.html

Ami a bányászok kiszorítását illeti -- nos, ha 1 millió ember elkezdene üzemeltetni egy 12 GH/s-es bányászt (5 db Bitfury, 12 W fogyasztás), akkor ezzel 12 PH/s lenne a hálózat kapacitása -- a jelenlegi 3.4 PH/s -kel szemben. Persze, a kisemberek továbbra sem keresnének semmi  sem rajta... Arról nem is szólva, hogy mindez 250 millió Euróba kerülne a jelenlegi árakon.

És mivel a világ nem jótékonysági, hanem üzleti alapon működik, ezért meg van az esélye, hogy a Bitcoin nevű pénzügyi kísérletben valóban a nagybefektetők és a HW gyártók fognak jól járni -- legalábbis átmenetileg, amíg el nem terjed tömegesen a Bitcoin.
« Utoljára szerkesztve: Október 26, 2013, 08:04:51 pm írta bitcoin333 »

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #2 Dátum: Október 26, 2013, 09:19:26 pm »
Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy nem érdekük a nagybefektetőknek bedönteni a bitcoint! Sőt!
Hiszen a valamilyen okból bizalmi válságba került tőzsdepiaci termékeket nem az ezek működtetésében érdekelt nagybefeketetők szokták bedöntetni, hanem a piac bizalomhiánya miatt pukkan ki a lufi egy ponton.

Véleményem szerint bár a bitcoin egy nagyon jó kezdeményezés, de sajnos eleve kódolva van a rendszerében a bukás.
Ugyanis a bitcoin erőssége az a bizalmi háttér amire hivatkoznak is minden leírásában, hogy a sokezer magánminer között megoszló számítási kapacitás lehetetlenné teszi a rendszer feletti ellenőrzés átvételét.
Ez száz százalékig megállt egészen addig, amíg a difficulty emelkedésével ki nem szorultak a miningből az asztali gépek, vga kártyák. Onnantól kezdve sajnos a bitcoin megindult a bizalmi lejtőn!
Vegyük észre, hogy a hardverigény specializálódása nem is olyan lassan, de biztosan egy behatárolt érdekeltségi kör egyre növekvő befolyása alá mozdítja a bitcoin rendszerét.
Vagyis pont az a bizalmi fundamentális pillér szűnik meg ezzel, ami a befolyásolhatóságot zárta ki eddig teljes bizonyossággal.

Mi marad a bitcoinból, enélkül a fundamentális bizalmi pillér nélkül?
Egy egyszerű tőzsdei termék, egy digitális részvény, melyet a spekuláció mozgat, egy tőzsdei buborék, amely addig tud fúvódni ameddig a piac bizalma tart.

Másfelől átalakul egy egyszerű piarmisjátékká. Hogyan?
Tegyük fel, hogy pár tőzsde összefogva a rendelkezésükre álló háttérvagyonnal időben beleáll a bitcoin miningbe és a specializálódótt hardverigény miatt előbb-utóbb a totális ellenőrzést gyakoroló 51% feletti számítási kapacitás befolyást szereznek a bitcoin rendszer felett.
Ekkor a bizalmi deficit miatt a bitcoin értéke valójában 0-ra esik (hiszen ha tudnának erről az emberek, nem adnának érte többet egy petákot sem), de a rendszer felett befolyást gyakorló befektetőknek természetesen nem érdekük bedönteni a bitcoint, hanem folyamatosan váltják be létező értékű dollárra a bitcoinokat, amíg lehet, és a rendelkezésükre álló korrupt hálózattal folyamatosan gyártják a bitcoinokat.
Előbb-utóbb a bizalomvesztés leesik majd a piacoknak is, és a lufi kipukkad.
Ekkor ott állnak a nagybefektetők a rengeteg dollárral amit kerestek az átváltáson, és ott állnak a kisbefektetők, magánemberek akik vagyonkájukat bitcoinba fektették ami egy pillanat alatt elértéktelenedett.

Hogyan lehetne ezt elkerülni?
Sürgősen módosítani kellene a rendszeren, hogy populáris hardvereken is továbbra is sikerrel bányászható legyen. Bár már valószínűleg késő, a buborék fúvódik, a lapok le vannak osztva.
Sajnos a bitcoin valószínű csődje az egyéb jó szándékú coinoktól is megvonja majd a felhasználói bizalmat.

bitcoin333

 • Global Moderator
 • Ügyletszám: (2)
 • senior tag
 • *****
 • Hozzászólások: 409
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #3 Dátum: Október 27, 2013, 09:13:13 am »
A bitcoin sokkal több a tőzsdézésnél: egy viszonylag stabil (és olcsónak mondott) internetes pénz-továbbító eszköz. Ha lenne sok olyan szolgáltatás, amelyeknél bitcoinnal lehet fizetni, akkor a bitcoin fennmaradása a tőzsdei spekulációk ellenére biztosított lenne. Ilyen szempontból is kedvező hír volt, hogy a kínai Baidu internetszolgáltató egyes szolgáltatásoknál már elfogadja a bitcoint, mint fizetőeszközt.

A másik erőssége a bitcoinnak a digitális tartalmak értékesítése. A digitális tartalmaknál ugyanis szinte lényegtelen, hogy éppen 20 százalékot esett a bitcoin árfolyama - még így is sokkal hatékonyabb és olcsóbb (lenne), mint a hagyományos fizetés. Volt egy internetes zeneáruház, ahol az egyes track-ekért SMS-sel is lehetett fizetni. Már megszűnt a hely, de emlékszem, kiírták, hogy az árból mennyi a mobilszolgáltató haszna, és mennyi az övék - egészen elborzasztó volt az arány, talán 80% - 20%, a mobil szolgáltató javára.

Ami a bitcoin árfolyammozgását illeti: túl kicsi ez a pénz, "játékpénz" az igaziakhoz képest, emiatt még egy közepes befektető is NAGYON meg tudja hintáztatni az árfolyamot. Ez viszont valóban bizalomvesztéshez vezethet, és a mindennapi használatot ellehetetlenítheti, ha reáliákról beszélünk. De nem így a virtuáliák, a digitális tartalmak esetében.

A bányászatra visszatérve: emlékszem, hogy Yifu Guo az idei bitcoin konferencián éppen azzal érvelt, hogy meg kellett védeni a hálózatot (az 51%-os támadással szemben), ezért készítette el az első(?) ASIC-et. Nem kételkedem Yifu jó szándékában - lásd a nyilvánossá tett tervek, stb - de ezzel a lépésével kiszabadította a szellemet a palackból. A kisemberek fokozatosan valóban kiszorulnak/kiszorultak a fizikai bányászmezőkről. 

De megindult a virtuális, felhő alapú bányászkodás, és bármikor vehetsz bányarészvényeket. A probléma az, hogy 1 GH/s ára jelenleg 0.1 BTC, ami irreálisan magas. Számomra az a megdöbbentő, hogy szinte minden esetben a bányagépbe vagy bányarészvénybe történő befektetés haszna negatív. Ki veszi akkor ezeket a gépeket/részvényeket?

Tomek

 • Ügyletszám: (0)
 • kvázi-tag
 • **
 • Hozzászólások: 61
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #4 Dátum: Október 27, 2013, 09:20:07 am »
Ha valakik 51% feletti számítási kapacitással rendelkeznek nem feltétlenül vezet a rendszer bukásához, vagy a rendszer iránti bizalom elvesztéséhez.
A cpu/gpu bágyász időkben, amely időszakot pozitív mintaképként hozod fel pl. Deepbit is rendszeresen rendelkezett a hálózat 51% feletti számítási kapacitásával!!! 
Sőt az első FPGA és ASIC bányászgépek egyáltalán nem eladásra készültek, az ilyen készülékek előállítói a hálózat jelentős számítási kapacitását birtokolták, akár 51%-ot is, annak idején!
Véleményem szerint ha a tömegek nem jutottak volna ASIC eszközökhöz pontosan akkor került volna nagyobb veszélybe az egész rendszer!
Egy szűk réteg, akiknek a GPU bányászos időkben ASIC eszközökhöz hozzáfértek sokkal egyszerűbben uralhatták (volna) a rendszert, mint jelenleg.
Jelenleg, ha valaki az 51% feletti befolyást akar gyakorolni a rendszer felett, akkor jelentős befektetésre van ehhez szüksége.
Lehet, hogy valóban nagybefektetők fogják pár év múlva a kezükben tartani a számítási kapacitás 51%-át, de ha ez így lenne akkor ezeknek a nagybefektetőknek az lesz az érdekük, hogy a rendszer működjön és bizalomvesztés ne következzen be. Így velószínűleg nem is fogsz tudni róla, hogy rendelkeznek az 51%-al stb...
A te logikád szerint már a GPU-s bányászat idején már be kellett volna a bizalomvesztésmnek és a rendszer bukásának következnie, de mint láthatod nem ez történt.
 
Amúgy ha belegondolsz a dollár is nagybefektetők kezében van, szinte annyit nyomtatnak belőle, amennyit nem szégyelnek és sokan tudnak is erről mégsincs a dollár iránt teljes bizalomvesztés.

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #5 Dátum: Október 27, 2013, 11:03:57 am »
A bitcoin sokkal több a tőzsdézésnél: egy viszonylag stabil (és olcsónak mondott) internetes pénz-továbbító eszköz. Ha lenne sok olyan szolgáltatás, amelyeknél bitcoinnal lehet fizetni, akkor a bitcoin fennmaradása a tőzsdei spekulációk ellenére biztosított lenne.

Sokkal több még pénz továbbító eszköznél is, amíg befolyásmentes tud maradni.

A kisemberek fokozatosan valóban kiszorulnak/kiszorultak a fizikai bányászmezőkről. 
De megindult a virtuális, felhő alapú bányászkodás, és bármikor vehetsz bányarészvényeket. A probléma az, hogy 1 GH/s ára jelenleg 0.1 BTC, ami irreálisan magas. Számomra az a megdöbbentő, hogy szinte minden esetben a bányagépbe vagy bányarészvénybe történő befektetés haszna negatív. Ki veszi akkor ezeket a gépeket/részvényeket?

Miután a hardverek specializálódtak, az értéküket a gyártási költségen kívül az elavulásukig számított bitcoin termelési képességük határozza meg.
Ha te tudsz ilyen hardvert gyártani 100 forintért és a hardver előre kalkulálhatóan termel neked az avulásáig 1000 forintot úgy, hogy csak bedugod a konnektorba és felkapcsolod a hálózatra, akkor a cucc 1100 forintot ér, nem fogod eladni 200 forintért, mert az olyan mintha feltennél az ebay-re 1100 forintot  200 forint áron.
Természetesen azon lehet vitatkozni, hogy a bányászhardver gyártó képességgel rendelkező emberkéket megfizeti egy egy befektető, hogy neki gyártsák a legújabb hardvereket, vagy eleve ezek váltak befektetőkké, a lényegen nem változtat: a számítási kapacitás sok kicsi szabad  helyett egyre nagyobb tömbökbe áll a befolyásolhatóság szempontjából nézve.

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #6 Dátum: Október 27, 2013, 11:36:25 am »
Ha valakik 51% feletti számítási kapacitással rendelkeznek nem feltétlenül vezet a rendszer bukásához, vagy a rendszer iránti bizalom elvesztéséhez.
A cpu/gpu bágyász időkben, amely időszakot pozitív mintaképként hozod fel pl. Deepbit is rendszeresen rendelkezett a hálózat 51% feletti számítási kapacitásával!!! 

Akkor viszont a bitcoin sose volt olyan megbízható, mint amilyennek lefestették.

Lehet, hogy valóban nagybefektetők fogják pár év múlva a kezükben tartani a számítási kapacitás 51%-át, de ha ez így lenne akkor ezeknek a nagybefektetőknek az lesz az érdekük, hogy a rendszer működjön és bizalomvesztés ne következzen be. Így velószínűleg nem is fogsz tudni róla, hogy rendelkeznek az 51%-al stb... 

A befektetők mindig a rövidtávon legnagyobb profit szakításában érdekeltek, ha lehetőségük van rá szemrebbenés nélkül bedöntik az egészet rövidtávon maximalizálható profitért azzal, hogy manipulációkkal túlhajtják az árfolyamot, zsebrevágják a sok átváltott dolcsit és hagyják bedőlni a rendszert, kipukkadni a lufit.

A te logikád szerint már a GPU-s bányászat idején már be kellett volna a bizalomvesztésmnek és a rendszer bukásának következnie, de mint láthatod nem ez történt.

Azért nem, mert:
-akkor még nem volt benne jelentős pénz, hiába lett volna döntő befolyása valakinek, nem volt lehetősége spekulációnak
-a rendszer bizalmi hátterét egyben az első felhasználókat a lelkesen bányászó magánminerek adták, akik bányászat révén maguk is érdekeltek voltak a rendszerben
Most hol vannak ők? Már sehol, legfeljebb átváltáson próbálnak spekulálni, ameddig tudnak. De a bitcoin rendszer még mindig úgy reklámozza magát, hogy a megbízhatóságot és befolyásmentességet a p2p hálózatban dolgozó és a sokezer magángép eleve garantálja, pedig ez már nem igaz.

Amúgy ha belegondolsz a dollár is nagybefektetők kezében van, szinte annyit nyomtatnak belőle, amennyit nem szégyelnek és sokan tudnak is erről mégsincs a dollár iránt teljes bizalomvesztés.

Azért ott mögötte van pár állam gazdasága és a dollár egy elterjedt pénz, amit mindenki használ.
Ezzel szemben a bitcoin se nem elég elterjedt, se nem áll mögötte semmilyen valós érték még annyi sem mint a dollár mögött.
Viszont lassan de biztosan megkapja a dollár hátrányait azzal, hogy befektetői uralom alá kerül.
Az álmoskönyv szerint nem jelent jót egy befektetői befolyás és spekuláció alatt álló valós érték nélküli pénzbe fektetni, ebből szoktak lenni a nagy bukások.

Inkább azon kéne gondolkodni szerintem, hogy lehetne visszafordítani a folyamatot, lehetővé tenni, hogy a magánminerek ismét érdekeltek legyenek, hogy cserébe adják a hálózat biztonságát. Jelenleg szerintem rövid távú spekulációs pénzzé vált a bitcoin, viszont fentiek miatt sajnos hosszú távon több mint rizikós bele fektetni.

bitcoin333

 • Global Moderator
 • Ügyletszám: (2)
 • senior tag
 • *****
 • Hozzászólások: 409
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #7 Dátum: Október 27, 2013, 11:51:36 am »
Idézet
Ha te tudsz ilyen hardvert gyártani 100 forintért és a hardver előre kalkulálhatóan termel neked az avulásáig 1000 forintot úgy, hogy csak bedugod a konnektorba és felkapcsolod a hálózatra, akkor a cucc 1100 forintot ér, nem fogod eladni 200 forintért, mert az olyan mintha feltennél az ebay-re 1100 forintot  200 forint áron.

Ámde jelenleg megjósolhatatlan, hogy egy bányagép mennyit képes termelni, hiszen a hálózat számítási (hash-elési) kapacitása egyelőre rohamosan (exponenciálisan) emelkedik. Kedvenceim azok az ebay.com-os hirdetések, melyekben a napi/heti kitermelt bitcoin-ok számával csábítják a naív (vagy inkább kapzsi?) embereket a vételre. Arra sohasem hívják föl a figyelmet, hogy (1) a nehézségi szint 2016 blokkokként emelkedik (2) emiatt a jelenlegi legjobb bányagép is viszonylag hamar elértéktelenedik, azaz a maga által elfogyasztott villamos energia árát sem termeli meg bitcoinban.

Idézet
Inkább azon kéne gondolkodni szerintem, hogy lehetne visszafordítani a folyamatot, lehetővé tenni, hogy a magánminerek ismét érdekeltek legyenek, hogy cserébe adják a hálózat biztonságát. Jelenleg szerintem rövid távú spekulációs pénzzé vált a bitcoin, viszont fentiek miatt sajnos hosszú távon több mint rizikós bele fektetni.

Hát, lehet álmodozni, de a folyamatok mennek előre a maguk logikája szerint. A bitcoin jelenleg minden szinten a központosodás felé halad. És ez műszakilag is helyénvaló, hiszen ha nem játék pénzről lenne szó, akkor a tranzakciók száma nem lenne másodpercenként 6-ra bekorlátozva. Ha pedig a tranzakciók száma 2-3 nagyságrenddel megnőne, akkor a jelenlegi blocklánc mérete is ugyanígy nőne, vagyis a jelenlegi durván 12 GB méretről 1 TB uszve 10 TB méretre. És hol vannak azok a home PC-k, amelynek ekkora diszk kapacitása lenne?
« Utoljára szerkesztve: Október 27, 2013, 11:53:12 am írta bitcoin333 »

Tomek

 • Ügyletszám: (0)
 • kvázi-tag
 • **
 • Hozzászólások: 61
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #8 Dátum: Október 27, 2013, 12:14:16 pm »
Inkább azon kéne gondolkodni szerintem, hogy lehetne visszafordítani a folyamatot, lehetővé tenni, hogy a magánminerek ismét érdekeltek legyenek, hogy cserébe adják a hálózat biztonságát. Jelenleg szerintem rövid távú spekulációs pénzzé vált a bitcoin, viszont fentiek miatt sajnos hosszú távon több mint rizikós bele fektetni.

Azt gondolom jelenleg a magánemberek biztosítják a hálózat biztonságát nagyrészt és egyáltalán nem nagybefektetők. BFL, AVALON, KNC bányászgépek 90% egymástól független magánemberk kezében van. Milyen arányban fog ez a jövőben változni az nagyon sokmindentől függ... pl milyen áron lehet majd a következő generációs ASIC gépekhez hozzájutni. Azért mert nem éri meg mindenkienek, akinek van egy jobb GPU-ja az otthoni PC-jében bitcoint bányászni nem jelenti azt, hogy teljesen centralizálódna a bányászat a jövőben.

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #9 Dátum: Október 27, 2013, 12:14:35 pm »
Hát, lehet álmodozni, de a folyamatok mennek előre a maguk logikája szerint. A bitcoin jelenleg minden szinten a központosodás felé halad.

Ez esetben sajnos fokozatosan megszűnik a decentralizáltsága, függetlensége, szabadsága.
Furcsa fricskája a sorsnak, mivel leírások szerint a kitalálója pont azért hozta létre, hogy független, szabad, decentralizált, spekulációktól mentes pénzplatformot adjon a világnak.

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #10 Dátum: Október 27, 2013, 12:30:58 pm »
.. Azért mert nem éri meg mindenkienek, akinek van egy jobb GPU-ja az otthoni PC-jében bitcoint bányászni nem jelenti azt, hogy teljesen centralizálódna a bányászat a jövőben.

Jelenleg nem tudsz olyan eladó gépet mutatni sem gyártónál, sem hirdetésben, amit megvásárolva jelenlegi árakon visszahozná a bekerülési költségeket.
Ha optimistán szemléljük a folyamatot, akkor nem marad más következtetés, minthogy a legújabb bányászgépekkel a jelenlegi ráfizetés ellenére is gőzerővel gyártják a bitcoinokat, arra számítva, hogy az árfolyama tartósan többszörösére fog emelkedni a jövőben, így a most ráfizetéssel gyártott coinok jövőre annyit fognak érni, hogy visszamenőleg hasznot hoz a mostani ráfizetéses befektetés.
Hát ehhez elég nagy bátorság és bizalom kell, meglátjuk, hogy alakul az árfolyam.

Tomek

 • Ügyletszám: (0)
 • kvázi-tag
 • **
 • Hozzászólások: 61
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #11 Dátum: Október 27, 2013, 01:17:31 pm »
Jelenleg nem tudsz olyan eladó gépet mutatni sem gyártónál, sem hirdetésben, amit megvásárolva jelenlegi árakon visszahozná a bekerülési költségeket.
Ha optimistán szemléljük a folyamatot, akkor nem marad más következtetés, minthogy a legújabb bányászgépekkel a jelenlegi ráfizetés ellenére is gőzerővel gyártják a bitcoinokat, arra számítva, hogy az árfolyama tartósan többszörösére fog emelkedni a jövőben, így a most ráfizetéssel gyártott coinok jövőre annyit fognak érni, hogy visszamenőleg hasznot hoz a mostani ráfizetéses befektetés.
Hát ehhez elég nagy bátorság és bizalom kell, meglátjuk, hogy alakul az árfolyam.

De hogyan kéne lennie, ha nem így?
Ha olyan áron adnák a bányászgép gyártók a gépeiket, hogy garantáltan (nagy) hasznot lehetne vele termelni, akkor mi értelme lenne eladniuk a gépeket? Továbbá nem is tudnának elegendő gépet legyártani, mert nem lenne olyan, aki ne akarna venni rögtön 10 darabot belőle.

szkeptcoin

 • Ügyletszám: (0)
 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #12 Dátum: Október 27, 2013, 03:23:51 pm »
Ezért is írtam, hogy nagy probléma a hardver specializálódása.
Ha a rendszert meg lehetett volna tartani az asztali számítógépeken, mondjuk új paraméterek bevezetésével, hogy ne legyen elegendő a nyers számítási kapacitás a bitcoin generáláshoz, akkor nem lenne ez és sok más felvázolt probléma.

Tomek

 • Ügyletszám: (0)
 • kvázi-tag
 • **
 • Hozzászólások: 61
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #13 Dátum: Október 28, 2013, 09:01:39 am »
Ezért is írtam, hogy nagy probléma a hardver specializálódása.
Ha a rendszert meg lehetett volna tartani az asztali számítógépeken, mondjuk új paraméterek bevezetésével, hogy ne legyen elegendő a nyers számítási kapacitás a bitcoin generáláshoz, akkor nem lenne ez és sok más felvázolt probléma.

Akinek sok pénze van akkor is vehetne 1000 db asztali számítógépet, ha csak asztali számítógéppel lehetne bányászni.
Nem is tudom elképzelni milyen paraméter bevezetésével lehetne ezt megakadályozni?

frici84

 • Ügyletszám: (0)
 • tag
 • ***
 • Hozzászólások: 189
Re:A bitcoin bukásának (lehetséges) okai!
« Válasz #14 Dátum: Október 28, 2013, 04:13:21 pm »
Szerintem  a Bitcoint bukásának az egyik legnagyobb lehetséges oka a kormány(ok)!

Mert mi lenne akkor ha a kormányok hadat üzennének a Bitcoinnak??????


Gyakorlatilag megtiltanák a BTC használatán!
Mi lenne a Bitcoinnal???

Mivel a Bitcon megsemmisíthetetlen mert az internetet leállítani nem lehet. :)

Ha a kormányok betiltanák a nagyobb bitcoin váltókat a neten a "személyek közti" bitcoin váltást szinte lehetetlen lenne.

De ez a megmozdulás elég nagy csapást jelentene a BTC árfolyamra, illetve az egész bitcoin rendszerre.« Utoljára szerkesztve: Október 28, 2013, 04:15:43 pm írta frici84 »