Szerző Téma: Gyárí hűtők, csalódás, meglepődés, döbbenet  (Megtekintve 1797 alkalommal)

dpeter

  • Ügyletszám: (0)
  • tag
  • ***
  • Hozzászólások: 215
    • E-mail
Gyárí hűtők, csalódás, meglepődés, döbbenet
« Dátum: Július 01, 2017, 10:38:05 pm »
Belefutottam a felvirágzás elött az ASUS RX 480 Dual OC 4G kártyába, amit egy csodának hittem, 1500-as timing-al, 125W körüli fogyasztással 28.6-29Mh-t tolt etherben, és nevetséges 51e Ft-os áron vettem annó (alzában, igen, áfamentesen).
Közben megtaláltam az évek óta elveszettnek hitt lézeres hőmérőmet is néhány hete, ekkor jött a meglepődés, GPU 56-60°C között (60-50% fan), memóriamodulok 70°C fölött, hoppá.
A mögöttem álló hardver tapasztalatokkal nem is értem miért lepődtem meg, mert történetesen ez a trágya "Dual" hűtő nincs rávezetve a memória modulokra, de legalább a nyolcból négyet kitakar a légáramból maga a hűtő.
Rövid (hosszas) keresgélés után kiderült, hogy viszonylag sovány a gpu hűtő piac, vehetsz Arctic-ot nem túl olcsón, méregdrágán, meg folyadékot több gyártótól még drágábban. Nyilván nem okozott gondot a döntés, a nem túl olcsó Arctic pont jó lesz, van a csomagban memhűtő borda, ragacsos hővezető trutyi, batár venti. Modern gyerek lévén megpróbáltam megkeresni a legolcsóbb, legkényelmesebb beszerzést. Sajnos a gyártó honlapjáról kishazánkba szállítást nem lehet igényelni (vagy csak én voltam topa). Maradt a magyar nagyker kapcsolat (egyik hárombetűs), "Rendelhető". Meg is rendeltem, és másnap jött a reakció "Ezt két hétre tudom", visszaírtam, hogy "nembaj, kell", legalább meglesz nyaralás elött. Három hét után megkaptam a hűtőket, órákkal ezelött felaplikáltam az egyiket, nem volt agysebészet.
Aztán jött a döbbenet, az ugyanúgy 26°C-ra klimatizált helyiségben 45°C a GPU 38% venti fordulat mellet, nulla hanggal (a klíma hangosabb, pedig az sem zajos). Memória modulok 40-42°C körül (pedig kettőre csak fél bordát lehetett rakni.

Összességében aki nem akarja kukázni a kártyáit, jobb ha megnézi milyen hűtő van rajtuk.

Azóta amúgy csak Sapphire kártyákat vettem, mert ezeken a hőtőre rá vannak vezetve a mem modulok és a VRM is (szerintem, nem szedtem szét).